friendship never end..

pembuka bicara

Tuesday, April 28, 2009

Jika Benar CINTA..

Baca tajuk pun dah buat saya tersenyum... (adakah tandanya syaitan dah mula pasang perangkap halus for me to fall into mengatakan bahawa cinta itu...erm.. membahagiakan)..

Grrrr...ehek-ehek-ehek uwekk... Haha.. lawak lah bila nak cakap style jiwa-jiwa ni...hehe


Anyway, post kali ini terfikir untuk dicoretkan khas kerana saya telah mendapat panggilan-panggilan cinta (wow)... maksud saya panggilan-panggilan hangit (eh bila masa??) yang sebenarnya panggilan-panggilan permasalahan C.I.N.T.A daripada beberapa orang sahabat karibku... ada yang sedih kerana tidak menjadi cintanya... ada yang gabra bila diapproach oleh si dia (si urang itu)... hmm ambe punya masalah cinta pun tak setel lagi.. sudah menjadi rujukan pula..

Anyway, itu tandanya kita dihargai sebagai tempat meluahkan rasa... Don't worry my friends.. Walaupun saya belum mendapat tittle Puan untuk bercakap mengenai masalah ini... Dan tidak menuntut ilmu pun secara formal mengenai penyakit atau pengubat CINTAng (Cintan di'ganu'kang).. kita sama-sama boleh berkongsi pendapat...


Kenapa saya kata cinta itu penyakit dan pengubat.... Ya CINTA itu penyakit dan CINTA juga pengubat bagi penyakit itu...


Cinta-cinta-cinta...erm... love..luv...ishq..mohabbat...pyaarr...kya hain yeh???!!


Kan tengok..bila orang amatur menulis mengenai cinta, lagi pula dapat orang ganas cam saya... Sorry guys, saya kena pasang sut kalis cinta dulu... complicated gak baju robokop nih...


Okeylah, bila bercakap mengenai perasaan cinta... saya rasa tak perlu untuk saya bagitahu panjang lebar kut bahawa cinta yang paling utama itu apa dia... Kerana kita semua maklum bahawa cinta yang Hakiki dan berkekalan itu hanyalah cinta kepada Allah Tuhan kita yang Esa... (cuma masalah bagi setiap dari kita ialah bagaimana merealisasikan cinta ini)... dan keduanya cinta kepada Rasulullah SAW, Nabi kita... dan bukan cinta kepada keluarga kita... bukan cinta kepada suami kita dan amat bukanlah cinta kepada boyafren dan gofren anda.. (erk apasal tiba-tiba anda? Lu fikir la sendiri.. hehe)...

Saya tak nak ulas yang lain buat masa ini... Nak cerita-cerita pasal yang percintaan untuk loving couple jek.. kerana inilah jenis percintaan yang ditanya oleh sahabat2 saya tersebut..

Anyway, bercakap mengenai cinta dari sudut percintaan loving couple ni... saya suka mengulas dua situasi...

1. Bercinta sebagai percintaan couple yang belum kahwin...

2. Bercinta sebagai suami isteri yang of course la dah kahwin...

Satu (1)

Kalau kita lihat senario percintaan couple belum berkahwin..sangat banyaklah contohnya..

Sangat banyaklah fenomenanya... cerita survival tak survivalnya percintaan tersebut... ada percintaan yang nampak islamik dan ada percintaan yang sipi pun tak nampak islamik.. eh, ada ke percintaan sebelum kahwin dalam Islam??? (Ermmmmmm.....cinta type 2 lah kan?!)

Ada yang bercinta melalui alam maya .. melalui email... sms.. YM.. bermula daripada chatting.. kemudian berbalas nombor telefon dan kemudian bergayutan di pokok Digi Friends & Family... tiang letrik Maxis active10 atau stesen pencawang Celcom Xpax 20 (eh ye ke tuh?)... Paling sinonim mesti ada yang kemudiannya mendapat nama baru yang pelbagai.. kalau lelaki dapat title abang, awak, papa, papa bear, papa polar bear, papa polar bear bebeh (eh over pulak, sorry) dan macam baby boy, abi, hubby, laki aku, balak aku, etc... yang wanita dapat title ayang, adik, honey, hunny, nie, baby, bie, mama, mama bear, mama polar bear, ummi, baby girl dan banyak lagi... setakat ni itulah yang saya survey...

Bila dalam proses percintaan tersebut, saya tidak tahulah apa sebenarnya yang dirasakan... sehingga kalau sedih... sedih memanjang... kalau rindu sikit nak nangis... kalau tak telefon marah... sehingga pernah berlaku kepada sahabat saya (yang lain) dia geram kerana pakwenya tidak mahu melayan panggilannya (berkali-kali mengelak dah 2-3 bulan la kira) setelah mendapat pekerjaan best, rumah best dan kereta best... geram-geram, dia kata dia mahu calarkan kereta pakwenya itu... waduh.. kasian kan keretanya... kok kalau mau dicalarkan, biar dicalarin pakwenya dong... tak pasal-pasal kereta dapat calar sebab marah punya pasal... ini dah macam kes student marah kat cikgu... tapi itu sebab ada perasaan benci... ni ada perasaan sayang pun boleh calar-mencalar juga rupanya??? Kan ke kalau kahwin nanti kereta tu juga duk angkut pengantin??? Confius-confius..

Dan banyak lagi fenomena-fenomena alam yang berlaku... ada yang best dan ada yang tak best.. ada yang berjaya ke jinjang pelamin dan ada yang tidak jadi pelaminnya... (nak tanya, jinjang tu apa ek??)

Dua (2)

Kalau nak bercakap mengenai percintaan suami isteri ni... erm.. ini adalah percintaan yang mendapat pahala. Bila sudah berkahwin maka semuanya yang kita lakukan untuk membahagiakan pasangan adalah mendapat pahala (erm, kecualilah perkara tersebut bertentangan dengan syariat, kalau bertentangan, even membahagiakan ianya dikhuatiri boleh membawa kepada soda eh maksud saya dosa...)...

Percintaan hanya selepas berkahwin memang sukar dan jarang-jarang jumpa kut pada zaman sekarang ini. Maybe kerana orang tidak yakin untuk berkahwin sebelum benar-benar mengenali dan memahami pasangan... erm bakal pasangan hidup lah... Kadang-kadang tu ada yang memang dah kenal pun untuk bertahun-tahun tapi bila nak berkahwin... tidak sure dengan keputusan... mungkin takut tidak serasi dan sebagainya...

Percintaan jenis ini kini sudah ada channelnya yang moden sikit. Kalau ikut channel klasik (bukan klasik.fm).. biasanya akan melalui ahli keluarga masing-masing atau orang tengah dari mana-mana pihak la.. yang sekarang ini, ada channel yang established seperti Unit Baitul Muslim (UBM) yang dianjurkan oleh beberapa organisasi atau pihak for example organisasi suatu laman web atau organisasi jemaah. Basicnya adalah melalui dan mesti ada orang tengah... dan akan melalui proses-proses seperti berkenalan, muhasabah diri, solat istikharah dan kemudian bila sudah jadi (kompom kata orang Sabah).. maka akan dilanjutkan kepada urusan-urusan perjumpaan dengan keluarga kedua belah pihak dan seterusnya urusan walimatul urus...

Ringkas ja lah.. nak cerita panjang takut silap.. Saya pun tak habis proses lagi...

(Gulp (*_*)..erk... maksud saya pemprosesan maklumat dalam minda minda saya...)

Anyway kalau ada tersilap, tolong tegur dan betulkan saya...

Penat la pula cerita panjang-panjang ni...

Jadi Mana Satukah Pilihan Anda?

Buat sahabatku... Bercinta dengan mereka yang 'asing' itu adalah seperti melabur dalam bank... ada risikonya, besar lagi tu... anda mungkin ingin melabur (bercinta), tetapi tidak tahu melabur di mana yang akan mendapat untung (benarkah dia orang yang sesuai untuk anda)... tak tahu nak melabur sikit-sikit (bercinta sebelum kahwin) atau melabur banyak-banyak (hendak berkahwin)... apa-apa pun segala permasalahan penyelesaiannya adalah dengan mengembalikan segala permasalahan dan urusan kepada Allah... Dialah yang menciptakan dan mentakdir CINTA itu buat dirimu...

Jangan terlalu terburu-buru dan jangan terlalu bertangguh-tangguh...

Semoga anda berjumpa dengan CINTA sejati yang membawa kepada CINTA Allah yang hakiki...



Kesimpulannya... pilihlah pelaburan perbankan Islam...

(percintaan melalui perkahwinan)

'Untung selamat-rugi pun selamat'

InsyaALLAH..

Post ini akan disambung lagi..insyaAllah.. yang ini intro saja...


(^_^)

Cinta manusia itu penyakit ~ Cinta Allah la pengubatnya

Cinta dunia itu penyakit ~ Cinta akhirat la penawarnya

Cinta couple itu cari penyakit ~ Cinta berkahwinlah jadi penyelesaiannya..

Berhati-hati di jalan cinta ....

P/s: Melihat kepada isi post ini, mungkin ia akan mengguris hati mereka yang sedang berrcinta dengan type 1. Saya terlebih dulu mohon maaf. Saya tidak berniat untuk meremeh-remehkan perasaan anda, kerana saya tahu perasaan cinta itu fitrah. Tapi apa pun, kita cuba mengkoreksi diri kita. Saya sendiri mempunyai banyak kelemahan, masalah diri di masa silam dan masa kini, kecil dan besar.. Dan sebagainya... Tetapi ingatlah bahawa Allah itu Maha Pengampun kepada hamba-hambaNya yang memohon keampunan.. Dan kita sebagai manusia, kita boleh membuat pilihan mengenai keputusan-keputusan dalam hidup ini atau setidak-tidak mencuba untuk melakukan yang terbaik dalam hidup seharian. Sekiranya kita mahu membina keluarga bahagia yang berlandaskan kepada syariat Islam, sudah tentu prosesnya perlulah juga melalui proses yang diiktiraf syariat Islam. Pada kala ini, bercakap mengenai teori itu mudah, tapi pelaksanaan praktikalnya susah... Saya tahu, saya faham... InsyaAllah.. Cuma kita perlu lebih berusaha dan merefleksi diri dan tindakan kita. Kita tahu kemampuan diri masing-masing, maka teguhlah mempertahankannya. Berkahwinlah bagi mereka yang mampu kerana bersendirian itu payah dan kahwin itu sunnah, tetapi stay singlelah sekiranya anda belum mampu kerana bercouple itu mungkin akan membawa dosa...

setakat ini dulu... mungkin post ini akan ditukarkan kepada post yang lebih serius sekiranya saya merasakan ia terlalu tidak serius.. kita tunggu dan lihat...

Terima Kasih - Thank You- Syukran Jazilan- Pounsikou everyone for reading this post. If you find this post somehow inappropriate in any term "you-like-to-define", kindly specify your suggestions or comments in comments box below.
Manittaba'al Huda Wal 'Inayah Minallahi Ta'ala

Post from my sister Blog...

Saturday, April 25, 2009

Lega sikit..tapi....

date : 25 April 2009
time : 01 : 15 petang
location : D' Internet CC, Pekan Kota Belud.

erm juwa kt CC snbrnya skrg ni...bru 1st time post blog kt CC slalu kt ofis jer..tp xper lah bila lgi nk buang duit on9 kt CC kn...hi3..

B'balik kepada tittle post hari ni, lega lah juwa dh bjya tempuh 3 papers MUET dri awl pgi td.tu pun hmpir2 xsempat.juwa wt lawak hari ni lambat bgun n then lambat msuk dewan exam.btuahnya bdk najwa ni..that me lar...he3..

erm its ok coz msih tselamat lah.paper mula jm 8.00 juwa msuk jm 8.05. kira ok lg lah kn hi3..
erm paper 1st, reading.nsb lah reading klu listening? xka mampus juwa lps tu..TQ ALLAH..

ok lah juga paper tu. (mmg lah ok klu kerja asyik men tembak2 jer kan kah3...) tp kira ok lah kot.

tp yg buatnya juwa skit ati,ader ker ptut time2 tu jga lah perut juwa mnyanyi.mna xnya,lum mkn apa2 dh memecut ke SMK Arshad ambk paper tu..
nsb ko lah juwa..

erm tp wlaupun skit perut lpr juwa thn2 jga...ceh simpati kt dri sndiri ni..hi3..akhirnya abis msa jg..rasa mcm nk tlonjak ja msa tu..yerlah nk mkn kn...tpi 1 hal lgi..mcm mn nk ke kntin erk?? cih last2 juwa xmkn aper2 pun,duk dlm kelas jer tggu paper yg Ke-2 smpai..
kira ok lagiu tu bru jm 10..

paper ke-2 is Writing..ceh ni yg aku leceh ni nk mgarang dlm BI tp xper lah.klu hentam kromo jdik jer lah.asal sedap d dgr tu kira btul jer lah kan.."Ok, time up" tu lah kata2 pngawas exam yg juwa tggu2 nk dgr ni tau.cpt abis cpt lah juwa dpt mkn kn...

tp..ada 1 lgi paper iaitu Listening. ni lagi juwa mnyampah tau.tp nk wt cmner dh mcm tu kn. so dgr2 jer lah solan yg drg nk bg kn.lagi juwa geram,ader ker ptut speker drg rosak msa tu..YA ALLAH..tuhan jer tau juwa geram mcm mn time tu..sdh la juwa tgh lapar nk mampus,speker rosak pulak?buat hal btl lah mcm ni..

dgn prsaan geram tu jg lah juwa selesaikan paper tu.tp susahnyer nk mampus.xdpt nk detect lgsg jwpn soaln tu ape?? ape lgi,keja kite ni b'serah je lah kn ha..nk wt cmner,kalu dh xdpt nk jwb.sdh lah ni kli ke-2 aku ambik MUET ni...klu xnaik Band juga xtau lah..hari tu dpt Band 2 jer.pyh skit lah.juwa pn xpuas ati dpt Band 2..

2 mggu lagi Speaking lgi...huh..pnt lah mcm ni...stp mggu ada exam.hari tu Medsi n Munsyi...
xper lah ni lah khidupan Najwaku syg..bwa2 lah bsabar ok...

ok lah.actually juwa post ni pun lum mkn g tau.he3..xper post dlu bru juwa g mkn.

ok nk caw dah,p isi perut.k daa.see ya..

p/s * klu ade typing error,diam2 je k..

Salam..

Thursday, April 23, 2009

thanks Yanie...



1. yanie bg award ni..so thanks...
2. xtau nk wt per dgn award ni so sepa2 yg nak ambk lah...he3...
3. im still new in blogging ni so x expert sgt dlm bab2 ni,bru nk bljr wt lgi baik..tq..

confius...

erm i'm a bit confius to make a solution wat kind of 'kos' i have to choose...(grammar b'amburan lah juwa...wat ever..) i try to make it in BI lah,baru bljr nk improve BI ha3...sdh tlmbt tp xpa usaha tgga kjyaan..

i want to be a teacher..especially math but i dont think i will further my stdy in that course..my stpm result just ok2 jak so how should i get my dream ar...?? skit kpla ku memikir gini tau..xpa.


a bit upset when my 'prmohonan' to KPLSPM xdpt.i have to merayu blik utk dpt ikt tmdga 4 the second time..1st time thun 2007 hri tu pun xdpt jg...arrg!!!napa xdpt?teruk sgt ka result SPM ku tu??xjg bah...ok jg pun tu...


wlaupun sa sdh ada STPM tp incase klu xdpt p mn2 sngkut jg lah KLPSPM tu,tp alih2nya xjg dpt. pa mcm ni?? its ok lah mgkin bkn rezeki sa kn..we can try next time..


mgkinkah cita2 tu akn terkubur bgtu sahaja?? nobody knows...na tum jano na hum...(sempat lgi msuk hindustan version tu..keh3..)

Tuesday, April 21, 2009

i hate to feel like this...

im tension...y msti wujud 'manusia' yg mcm dia tu?? karang sa mgamuk sepa mo tggung arrgh..!!
Dia dgn sesedap rasa mgata yg perangai sa ni teruk n mncurigakan...can u believe it?? Siot pnya org lah dia ni...jgn suka complen perangai n diri org len klu diri sndri pun tah apa2 jg bah..
tolonglah..sakit atiku yaw...

should i inform who is this mamalia?? i think no need lah cian nti jth air mkanya...so geram lah mcm ni. n i really dont like to rasa mcm ni. i know myself very well lah..wlaupun sometimes i know pa yg sa buat salah n not everyone like it, skurang2nya sa xmyusahkn hidup org lain.sa xkacau hidup org pun.u mamalia dont hve to tell me about myself...who im n wat i have to do with my life..i hve my own choice how to communicate with other people. suka ati sa lah mo pgl surat tu kerts A4 ka srt layang or surt cnta ka..do u have problem with that??is anything wrong with my language??mind your own bisnes lah..

dis mamalia arr..u know,tba2 mnimbulkn rasa xpuas ati dia with my fren that my perangai mcm ni n mcm tu...wat?? who she think she are..?? huh..i really like dis word...yg dia ada ckp lah...
"kmu spatutnya jgn buat mcm tu.kakak fhm pa yg kmu mksdkn..kakak wat research tntg tfsiran mata n cara org bckp slma 7 thun tau.so, kakak tau suma tu.." hahaha...ciannya mamalia ni..

well 4 u mamalia, the 'tfsiran mata n cra org bckp' yg u mksdkn tu called body language...n pity u have to make n finish your reseach about it until 7 year??? my fren did it only in 7 day u know... n i read it in 7 mnt... kesiannya..

u dont have to pretend that u know everything if u dont know any..just trus trng jk lah yg ko xtau ni tnjuk terer lgi.then bla dh kedapatan yg u actually n completely Zero bru mo malu..
memalukn kaum hawa btl lah mamalia 1org ni..

diploma in TESL beholder boleh buat kslhn grammar yg sptutnya dia xboleh salah....bleh pcya ker?? diploma in Law...diploma management...wow byk kn..ptut xsempat kwin smpai tua dlm u stdy jk keja dia ni kali..

well 4 me,she is zero..just tnjuk tembirang yg dia tu tau segala2nya..andu bah cian jg org ni...
less of ksh sayang bh tu lah..wlaupun sa ni just kelulusn STPM jk jgn lah pndg rendah..mntng2 lah dia terer..tembirang bgs klu terer.buat esei BI pun guna copy n paste jk dri cit cat green zone translater..mn mo pcya ada dip in TESL lau mcm tu...

klu ko xpuas ati dgn sa,face to face lah dgn sa ni x,ko b ckp with my fren tu apsl??xde mknenye tau...hah skrg bila sdh malu..bru xmo kuar rmh.well i skong dia word..'krna mulut bdn binasa'.. ada lgi tu smbgan kata2 tu tp lupa dh.do u agree with that?? i agree...

sdh lah mls mo lyn my anger ni..nti meletup siap dia.ini hnyalah luahan perasaan tk melepas skit hati yg kian mggila.sekurang2nya najwa xlepaskn kemarahan kepada sesiapa n xmnimbulkn sebrg mslh serta x m'bsrkn lgi mslh yg ada...ok caw..!!