friendship never end..

pembuka bicara

Monday, July 20, 2009

any ideas...???

kelas bahasa melayu pengurusan pnya assgmnt ni wat sakit otak skit lah..
kitorang kena suh buat 1 kempen something about bahasa and budaya yang bertemakan "indah bahasa bersulam budaya" perggh..ape benda ni..otak tgh beku nk mampus kena plak buat kempen..any ideas can help me??

1 benda dlm otak saya is 'mix'kan bahasa and budaya in 1.something like tarian tradisional kaum. bcoz tarian ofcoz with song kan..so the song must be 1 of their culture kan?? boleh ker mcm tu?

agak2 korg ader idea lain tak? is anyone can help me? my beloved and sweet sister, how about u? but u r busy right now with your exam right...its ok..

my sweet fren shikin? u must be the one can give me the idea..hehehe..please lah..otak beku ni...

2 sharing is caring,caring is loving:

Huda Hanani said...

Salam my sis...
What is this about? An essay? Or a real campaign? Kertas kerja? Kamu kena buat apa dong?

Indah Bahasa Bersulam Budaya... Now, oh I can't talk in English..hehe

Saya rasa tidak semestinya tarian dan lagu.. coz budaya kita bukan semuanya menari dan menyanyi saja..

Cuba check pasal budaya-budaya rakyat Malaysia atau spesifiknya Melayu yang lama-lama... dan budaya tu ada berkait rapat dengan bahasa.. Contos adalah.. adat berpantun-pantun masa meminang...
Cerita la sikit pasal budaya dulu2 orang kalau mau kat anak dara orang macam mana dot dot dot.. Then bagaimana aplikasi indah bahasa tu dibuat a.k.a diamalkan dalam budaya tuh... but then kalau kempen... takkan berkempen "mari amalkan pantun semasa proses meminang" pula kan.. hehe..

Tapi saya rasa that one is contoh la.. Mungkin apa yang mahu dikempen di sini ialah betapa budaya kesopanan orang dulu-dulu tu begitu tinggi.. ada cara dan saluran-saluran yang bertatasusila dalam masyarakat, komunikasi dan sosial... kaji sikit kenapa orang dulu suka berpantun..sebab pantun tu cakap jenis berlapik..ndak bikin sakit hati etc.. then untuk generasi skrg ni bukanlah mau suruh cakap berpantun-pantun... tapi kena ingat bahawa budaya dan bahasa itu melambangkan bangsa kah.. jagalah bahasa dan budaya kita ka.. apa-apa la..

Tips paling ok sy ialah: Silalah berjumpa dengan lecturer kalau blur.. coz lecturer lah yang lebih tahu apa yg dia mau... but then jangan jumpa dengan kosong2.. biarlah sudah ada plan dan hasil perbincangan sikit... jumpa lecturer untuk minta pendapat pasal idea kamu.. bukan direct terus minta pendapat..hehe..

Anyway.. all the best... kakak jarang buka blog.. ko email kalau ada apa-apa ya...hehe

Take care (^_^)/

Najwa_Nie said...

its about the real kempen lah.tp lbh kurang kertas keja jg ckit..

ssh mo ckp, kmi pnya ktua kmpln tu bangas ckit mcm xserius ni buat keja,bingung kpla i..

erm pa yg ko ckp tu ok jg lah...tp ada bpantun2 tu da kaitan ka dgn adat indians n chinese? mcm xda pla kn...

sa cdgkan tarian n nyanyian tu cz suma adat n kaum da gtu cma beza2 jk kn.tp lau fokus on pantun2 tu pyh pla mo kait..

g mana ya??