friendship never end..

pembuka bicara

Sunday, December 12, 2010

GoodBye Kachi...

sekejap lagi, dlm kul 10.45PM i akan bertolak dari kachi ke Changlun.
nak travel ke KL plak. Flight tengah hari esok kul 12.50PM..
huhu...xsabar nak sampai umah kot..

i p dengan khidmat penghantaran yg insyaALLAH selamat..=)
akan dihantar oleh kawan yg merangkap BF my best friend Aisyah ----> Mr. Wari..
i nak bawa AIna tapi dia xnak sebab Ain xde, g exam..pula nanti klu dia p tanpa AIN, balik nanti dia sorang dgn Wari.. konon xnak sebab dah tengah malam kot..xpe ar..

erm..lama kot nak naik bas ke KL..6Jam..bleh tahan sakit pinggang aku nanti..
hopefully, everything is alright. aku dahla gerun nak p sensorang..
pergh...1st time kot..b4 ni ade je abg wan aku ambik kat KL tu tunggu...
xpe la..bila lagi nak berdikari kan..

insyaALLAH, sampai subuh kat Bukit Jalil..
after that nak g KL Central plak..
huiyoo...ni kali lah ko penat 1org yau..
after that will be by bus to LCCT...

hihihi bestnya..terasa macam 1st time nak balik Sabah kot..
bengong !!..nampak sangat b4 ni jadik 'Adik Manja' sgt dgn abg wan kui3..
do i care? hohohoh..xkesah pun..

ok caw luk..
~after this, i online kat umah ~
~ surely lagi best tahap x ingat kot ~
~ ok syg2 i darrr...~
love u
@>>-----

another tears...=(

dalam minggu ni saja dah berapa kali air mata kuar..free je leleh pun..
bukan saja2 tapi bersebab..just because...i miss him??
YES!! I miss him...
tapi dia dah pergi...dah pergi meninggalkan kita, meninggalakan dunia
buat selama-lamanya..ALLAH lebih sayangkan dia..

even i bukanlah someone yg 'kamcing' dgn dia but why i leleh lebih teruk dari org lain ni?
i'm quite curious..why?? maybe sebab i kenal dia..xla rapat but then he's one of my friend..

a day before, masa i lepak tunggu kawan kat pentas terbuka depan cafe, i nampak dua biji kereta datang. sebab boring2 so i just follow arah mata nak tenung tengok sape yg lalu lalang..
then, kuar seorang lelaki berbadan besar..agak berusia..dlm hati i terdetik..sape ek?
then i just follow, i tgk je..sebab muka pkck tu looks very sorrow..perasaan sgt sedih tu jelas terpancar di wajahnya..a sec lepas tu, i nmpak dia hold something..a videocame??
pkck ni nak wat ape dgn bnda tu? xkan nak buat shooting sementara nak ambik anak bersiap balik hujung sem kot? semangat gilo... but after that...serta merta muka i terjangkit sedih..

dlm hati i terus confident je..ni mesti family 'dia'...ALLAHU AKBAR...
i terus tengok sampai ke sudah..pkck tu rakam perkarangan Blok yg dia huni selama 3sem kat sini.. sedihnya xterkata..i leleh lagi lepas tu..kejap aje la cz tmpat open kn..malu lah aku wt wyg sedih kat sana...tapi serius, i terbayang..kalaulah aku di tempat mereka? kalaulah family aku mcm tu sebab aku dah xada..my GOD...i can't...

xlma lepas tu pkck tu dikelilingi oleh senior Intaff (sebab Dia budak Intaff) and beberapa org JPM..abg2 and akak2 senior tu semua dtg nak tolong angkut punggah semua brg dia..i nampak abg Mat bawa turun lappy n printer dia..so sad..semua muka mmg xpayah nak kata la..memang sedih. tgh nak susun semua brg tu, ada seorang prmpuan agk berusia maybe around 30+..kakak dia ke? erm look nice..akak tu pun sedih juga..dia dtg and salam2 kat akak senior pmpuan yg ada around there.. i xnk dekat cz i risau i leleh lebih2 plak..so xpe, i mampu tgk dri jauh je la..

sometimes kami 4sekawan boleh jer tersasul sebut nama dia di tengah2 cerita pun..
sebab still xdpt nak terima..dia dah xade...dia dah xade?? kawan i AIN still tnya i the same Q's everyday..semua pun mcm blur..i pun blur juga tpi bila i igt2 and fikir2 balik...
semua kuasa ALLAH..

" i nak u all jga diri bebaik k..i x nak ada di antara korg yg akan tgglkan aku secara mngejut lagi mcm arwah buat..i dah x mampu.." ~ my best friend Aisyah said...~

i mmg touching dgn ayt tu..terkedu juga..sebab antara kami ber4, aisyah yg plg rapat dgn arwah. i xtau cmne dia bertahan. after exam, kami janji nak lunch same so i saja naik awl nak tggu dia sebab i tau, dia msti leleh giler2 punya.. i pun leleh, apa lagi aisyah.. mn xnya, smpai nak turun bas pun hampir nak tersadung, nmpak sgt fokus dia melilau jauh. i nmpak muka dia sembab xpyh nak kata la.. bkn bengkak mata sbb putus cinta tpi cnfirm je sbb ada kematian..nampak sangat.. syg, sbrlah..nak buat cmne..kita xmampu buat apa2 kot..semua kuasa ALLAH..

i saja stalker FB dia...cz i nak tgk dia..he's sweet..
tapi, bila baca comment from friends and family...
i leleh lagi..sgt sedih kot..family dia pun still terkejut juga dgn pemergian dia..
maafkan kami xsempat melawat awak..

~ semoga berbahagialah awak di sana ~
~ thanks sebab sempat jadi kawan i even kejap aje ~
~ i sayang u my friend ~

~ Al-Fatihah ~

Friday, December 10, 2010

perginya seorang sahabat....

semoga rohnya dicucuri rahmat ALLAH...

sebenarnya saya masih xdapat nak terima berita ini..
rasa macam terlalu mengejut, terlalu cepat berlalu..
rasa baru sahaja kami berkenal-kenalan..bergelak ketawa bersama..

tapi, kuasa ALLAH siapa kita untuk menghalang.
inikan menghalang, melambatkan masa pun kita tidak mampu, apatah lagi menghalang..
saya sedih, terkejut, xpercaya dan xsangka...
walaupun kami tidaklah serapat mana, tapi kami pernah bergurau sekali dua..

sahabat saya yg baik....Mohd Hafizan Othman
dia dah kembali ke rahmatullah pada jam8.30 pagi tadi...
10 dis 2010, hari ini hari jumaat...hari yg mulia, penghulu segala hari...
semoga ALLAH memberkati sahabatku itu..
dia seorang yg baik..

saya boleh tahan lagi, tapi saya risau dengan sahabat baik saya Siti Aisyah..
dia lagi rapat dengan Fyzan...bergurau sampai tahap nak jadi awek segala bagai..
i'm sure dia lebih2 lagi terasa pemergian Fyzan...

dia pergi sebab masalah radang hati..(kalau xsilap)
saya pun baru dapat tahu penyakit dia..
1st dia masuk wad hari tu katanya suspect 'kencing tikus'..masuk ICU terus..
dia dihantar ke Hospt Jitra selepas dia habis exam..1st paper dia kot time tu..

igtkan dia demam biasa je..tapi kalau sampai bengkak2 hati bernanah tu memang luar petala betul lah tu..mungkin dia igt demam biasa kot..so dah terlambat..
dia dah operate tapi after several days pindah ke wad biasa, dia masuk ICU balik..
sedihnya sebab yang jaga dia kat wad pun kawan2 uni je..
dia family org susah. anak yatim pula tu..

apa2 pun, itu semua kuasa tuhan..
ajal maut ketentuannya..
kalau dah dia tentukan kita pergi masa itu atau ini kena juga la..
xmungkin akan lambat atau cepat walau sesaat..

~ Innalillahi wa innailaihirojiun...~
~ takziah buat keluarga sahabatku ~
~ maafkan kami xsempat nak pergi melawat ~
~ semoga dirahmati ALLAH dn ditempatkan di tempat org2 yg beriman ~
~ AMIN ~

Tuesday, December 7, 2010

jangan cakap besar..

well...

i hate to talk about feeling here actually..
hate it..very much..
but, i'm feeling free to do so...
bukan untuk minta perhatian, bukan juga untuk minta dibelas kasihan.
it just for release what i got inside here which can make me crazy..

deep in my heart..will i said..
why? Q? kenapa? nokuro? ngini? and so on..
but no1 will answer that..
but only HIM..

awak...
awak kalau tak faham your own friend, dont judge ok..u dont even know me that well..
i've read your status at FB...what did u say?
well now i wanna ask u something..
siapa yg banyak tolong siapa sebenarnya....??
bukan nak mengungkit but i have to when u did that first...
nampak sangat awak lupa daratan kan..awak jadi kacang lupakan kulit.
hanya disebabkan benda yg kecik tu awak buat macam masalah ni masalah negara..
maslah yg kecik dan hanya selesai sekelip mata kalau awak minta maaf dgn saya..
but then, what did u do? u cananng everything kat FB..

ok then...
u only got Fb but i have my Blog..who can hear anything, anywhere and everytimes.
and i'm not gonna teach u this..i'm tired to face u..
i dah penat nak layan perangai awak..
dah lama saya makan hati tapi awak bukanlah seorang kawan yang baik.
yes..you're not.. you've prove it..

kawan kita sanggup datang jumpa saya sebab nak minta i mengalah dgn awak??
besar sangat ke mandat awak sampai dia perlu buat macam tu..
well, hello...
i'm not gonna do that bukan sebab ego saya setinggi gunung kinabalu...
tapi sebab i xnak u become more worst bila saya sanggup mengalah...
dah terlalu banyak peluang yg i beri kat awak tapi awak langsung xnak berubah..
so, itu salah kami ker sebab xmampu nak tolong kawan...?? i dont think so..

what so ever okay..
hidup awak, awak lebih berhak kan..
well, siapalah kami nak menasihati awak..

pesanan penaja :
~ jangan pentingkan diri sendiri ~
~ belajar dari kesilapan lalu ~
~ jangan ulanag kesilapan yg sama ~
~ anda tidak dilarang langsung untuk membenci saya,
tapi sila cermin diri sendiri dulu sebelum awak mengata tentang saya ~
~ merendahkan ego awak sekalli sekali dgn kawan sendiri tidak langsung menjatuhkan maruah awak ~

saya hanya menjalankan tugas sebagai seorang sahabat yang mahu kawannya berubah. selebihnya itu adalah usaha anda sendiri..

~ sekian terima kasih ~


Monday, December 6, 2010

~ berubah angin ~

bukan nak jadi pengkaji cuaca pun...hehehe tapi berubah angin kepada something yg secara tiba2 ter'jatuh' cinta dengan Miley Cyrus, Demi Lovato, Taylor Swift...etc..

huiyo...xpernah2 kot aku suke tahap gila nak mampos dgn artis2 camni..full folder songs aku dgn lagu2 dorang ni..pasang + dengar lagu yang sama 88x sehari..xde keje kan..asyik download lagi je...cis..!! gaya macam dah habis exam tuh.ahaha...1 paper lagi!! Metodologi penyediaan Pelan Pembangunan u gonna kill me...gerh... what ever dear..

start minat dgn Miley ni lepas dgr lagu dia The Climb. sedap juga. not really a love song but its more to motivation song. itu pun after my younger sis bg tengok movie Hanah Montana The Movie. terpaku gak ar buat sesaat dua..hehehe

i admire her hair, smile and her style..cute..

after all, lakonan dia dalam The Last Song berganding dengan boyfriend dia tu pun not bad juga. i like her..lepas lagu The Climb tu, i dengar plak lagu dia When I Look At You. best tersangat suka tht song. lagu 7 Things pun xkurang hebatnya...@>>-----

Lepas tu i dah start juga minat dengan Demi Lovato..

dia ni pun comel juga. walaupun sometimes don't really like her act tapi boleh la..for me dia berjaya dalam Camp Rock 1 & Camp Rock 2.
sgt best tengok dia berganding dgn Jonas Brothers tu..sape ntah nama tu. dgr cerita drg couple, tapi xtau lah sekarang. well u know org putih punya relation ni selalunya xbertahan lama. kalau ada yang bertahan tu kira bersyukur lah...boleh bagi tabik spring dah..hehehehe
suka lagu2 dia pun yg ada dalam movie dia tu aje lah..lain2 xde kot..

tapi yg paling xtahan dgn dia ni, ketawa dia besar sgt. but dia tetap slumber. tu yg best.huhuhu
dont worry i'll give u another rose like Miley got @>>-----

then, i start to minat Taylor Swift..(rasa mcm suzuki swift lah pula..)kekeke

yg dia ni, i mmg minat dgn lagu2 dia..best..sempoi jer..boleh layan ar..
plg suka dgn lagu dia Belong To Me and...ada 1 lagi tapi lupa plak tajuk dia.malas nak korek isi perut lappy ni balik..fuhh..DASAR PEMALAS KO YA!! ahahaha, ada aku kisah??
~ hampir terlupa nak bagi awk rose..@>>----- ~

after this xtau lagi nak minat sape ntah...tggu dan lihat je la..mesti my abg tu pelik camne ntah adik dia ni boleh layan lagu2 cmni..b4 ni layan lagu BM je kot..kekeke
nampak sangat minda xberkembang...kui3..

~ akhirul post ~
~ itu aje lah kot update utk kali ni ~

p/s : sedih kot Sir Zack baca post ni, ank murid dia mix BM + BI broken sekali..


Sunday, November 28, 2010

~ lega sikit.....~

barulah terasa lega sedikit bila ada gap antara paper exam...kalau tidak, rasa macam nak tercabut jer otak dari kepala ni..serabut sangat dah kot..exam berderet, langsung tak bagi kite ni chance nak bernafas sikit pun..23-24 then rehat kejap. pastu sambung balik 27-28. memang naya la nak membaca segala bagai tu. huh tapi at last, my paper urban selamat. sempat g nak buat review dalam 5hari gap ni..kalau tidak, siap la result sem depan. wassalam la jawabnya.

nanti bukan saja bie yg mulut bising, dengan mak bapa kakak abang adik sekali nak join mengejek sebab result ala cukup makan je.xnak la setiap sem macam tu kan. malu lah weyh..dah la kite selalu je kena banding dengan kazen2 yg ramai tu..hish, nak malu pun xcukup masa tau...

terlepas beban skit lepas dah jawab 4 paper exam ni..setakat ni boleh lah kot. ada rezeki, kalau carrymarks hari tu boleh tahan chantek, boleh dapat A la kot. sem ni pun aku study nampak macam serius sikit. xla sempoi sangat macam sem2 awal tu huhuhu... (nampak sangat aku kuat main kan..)

menanti untuk paper urban pada 4 dis and my last paper on 12 dis is metod. erm..boleh tahan gah juga subjek tu..bawa2 lah bersabaq ye..actually, kepala hotak macam dah cantek landing memori kat sabah ni, cuma jasad je xsampai lagi ke sana..xpe, sikit masa lagi. xlari ke mana pun sabah tu yang oi...

yg pasti, harap aku dapat bangun awal besok. well aku ni kalau dah kata set kepala nak aci honeymoon mood tu sabaq aje lah, memang bagi lah bunyi bising apa pun, belum tentu lagi tu nak bangun. masalahnya, lepas subuh je terus sambung tidur sikit punya sedap bantal tu menggoda, tu yg xtahan tu..

sok nak bangun awal sebab nak g airport nak settle down postponed tiket hari tu. sok je la pun masa yg ada. kalau x, xbalik sabah la aku sem ni jawabnya..jangan wooi, aku dah rindu nak makan soto ni..huhuhu..semoga semua rancangan berjalan dengan lancar.

esok, dengan bertemankan my fren wanie si org ranau, kami akan gerak from kachi-airport seawal jm8. fuhh, janganlah aku tidur lepas subuh nanti..dah offer my triples A's tu join sama tapi nampak gayanya aku gerak dengan wanie je la. depa nak Qada cuti kot. nak kata cover paper exam depa lama g 6hb nti. hehehe xpe la kot la depa dah insaf kan so nak study awal.

hopefully aku bangun sok and gerak seperti yang telah dirancang.
paling tidak pun, adalah some1 yg akan gerak aku tidur.
my roomate?? xberani nak mengharap, dia kalau tidur memang lupa dunia terus.
macam aku? taklah, at least aku bangun kalau ada orang buka pintu bilik he3..

ok see you.
harap2 problem tentang tiket tu settle down esok juga.
jgn lah akak airasia tu cengih kat aku.

~ good night ~
~ sweet dream, sleep tight ~

p/s * rindu sesangat dengan Musri Bin Mukram..=)
@}>>---------

~ ish...ish...ish.... ~

tuhan saja yang tahu macam mana tensionnya aku pagi2 ni...
dah lah otak tengah tepu menghafal ilmu, petang nanti nk exam paper Falsafah pula lagi...

tapi...

punya la juga 'sandi', awal2 pagi lagi mood spoilt betul...ntah makhluk mana ntah yang buat hal kat 'dobi' tadi..cis betul lah...aku dahlah bangun pagi dengan mood sikit punya chantek, dengan penuh harapan nak settle down semua baju2 yg belum bercuci tu sebelum nak gerak pergi exam. sampai kat dobi, hullamak....sedap mata memandang sedap lagi hati membebel tengok apa yg terpampang di depan mata....sekali lagi...CISSSSSSS!!!!!

2 perkara yg aku nampak time ni...

1) ini xkisah sangat lagi sebab sure2 la aku tau kucing ni xde toilet so suka hati mak bapak dia la dia nak buang kat mana pun 'benda' tu.sedia maklum dah dia xsehebat garfield..tapi sedap punya port dia pilih..kaw2 betul, kat sink pula tu..tolong la meow...banyak lagi tempat lain sayang selain ni...

2) yg ke-2 ni la yg paling aku xtahan sungguh la..sah2 kerja manusia ni..ni ke kerja manusia yg Allah ciptakan dengan otak supaya bijak dan pandai berfikir tidak seperti kucing tadi???
aku dah geram ni..sesedap rasa oren je kan makhluk tuhan ni memuntahkan isi perutnya di tempat ni...aku nak basuh baju la mangkuk...Ya Ilahi, agak2 la bro..bro? sori silap, bila masa plak ade kaum adam kat floor aku kan..semula, agak2 la kak...haiyooo..aku nak basuh baju pun jadi masalah...menyampah betul la manusia yg xbertamadun macam ni..dah besar panjang kot, xkan benda kecik macam ni xdapat nak handle lagi...ish3 betul2 la..

tapi nak buat macam mana kan..memang ada juga la manusia spesies macam ni kat alam ni lagi..apasal spesies ni tak terhapus2 lagi..menyusahkan orang lain betul la..nak tak nak terpaksa lah juga aku jadi 'makcik cleaner' sekejap hanya sebab nak buang & bersihkan benda2 ni..aku yg tadinya nak menjimatkan masa terus terkubur niat bila terpaksa settle benda ni. sape ntah la punya kerja pergi muntah dalam ni. muntah tu xsalah, yg salahnya dia x bersihkan, nak aku backhand je manusia macam ni tau..xkan lah nak jirus sikit pun xlarat..xpe la. nak marah pun, mood marah aku dah berlalu, kira dah baik dah ni hik3...so anggap la aku buat khidmat masyarakat macam kat PLKN dulu..so ada juga la pahala aku dapat kan..(dosa membebel xtentu tadi cmne? ignore3 ha3..)

erm...semua dah okay. baju dah settle down, jemuran dah berisi, myself pun dah calm down so nothing to get worries lah..im fine thanks...huk3...
tapi 1 hal lagi yg xsettle...my perut still empty belum berisi..L.A.P.A.R!!!!

kejap lagi la nak pi isi..
~ wish me luck today for my dev. phil paper ~
~ see you ~

p/s : suddenly, some1 text me yesterday. the unexpected person text me just to say 'Good Luck'
is there anything tht he want to settle down??? curious me..=P

Friday, November 26, 2010

penat jak bah...

petang tadi start jm2.30pm saya dah terpacak kat bus-stop kachi dengan harapan saya xakan ditinggalkan oleh bas untuk ke airport kepala batas untuk urusan delay tiket...

tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu.....

last2 sampai la bas tu dalam jam3.42pm..kan sudah saya cakap janji melayu.janji jam3 sampai lagi sikit mo jam4.macam mana mo maju kalau macam ni???? mo jak cakap dengan dorang, kenapa xdatang karang subuh jak..?

terasa geram pun ada. kalau sudah amanat dan tanggungjawab tu pegang la ba betul2 ni, buat pun macam xikhlas. sambil lewa jak.macam la kami ni xda benda lain mo dibuat.tolonglah, kalau bukan sebab beli tiket ni pakai duit yang banyak jangan harap saya mo menyusahkan diri p delay di airport. saya lagi sanggup beli baru sebab menyusahkan. betul la orang cakap, benda free ni selalu jak banyak halangan dan masalah..siapa bah yg jeles ni sebenarnya??

its ok lagi la lewat tu. yg paling menyakitkan hati, sudah sampai sana beratur depan kaunter tu....sikit lah juga punya panjang line. ya rabbi betul2 menguji kesabaran. ok lagi la tu boleh tahan lagi..tiba2 pula 'akak airasia' tu kata habis masa dah..'dalam hati saya, ko xnampak ka sikit punya ramai orang tengah beratur...? xkan mo tinggal camtu jak? consider la sikit kak. kami ni bukan dapat keluar selalu mo mengurus segala macam ni,dah la tengah minggu exam...dengan muka macam mo telan orang akak tu blah camtu jak..ya ilahi..saya macam mo meletup sudah tame tu...ok xpa, kami dengan hampa n kecewa tahap gaban, jebon n superman tu pun blah juga la dari sana..mo tunggu pa lagi kan..

sebenarnya mo jak paksa akak tu tadi tapi xjuga sampai hati sebab mungkin dia penat sudah buat kerja kan..tapi kami macam mana?? saya p hari ni pun sebab hari ni jak saya free pun. sok lusa sa ada paper.paling masalah sebab bas free yg disediakan untuk ke airport hanya sampai lusa. jadi saya bila lagi mo p...?? adoooiii...kalau saya banyak duit mo sewa teksi p airport xpa juga, langsung xkisah tapi masalahnya, 'no money, no talk'...bersabar jak la..

dengan harapan ada lagi la org lain yg mo p 29hb nanti supaya bas disediakan lagi..

tolonglah k, saya xda masa mo fikir segala macam punya problem. tu la sepa suruh lambat bagi keputusan kan sudah jadi macam ni..hish sikit punya teruk la management...sabar jak la..

~tak pa la~
~dont worry be happy~
~ALLAH ada membantu kita~
~A.M.I.N~



Friday, November 19, 2010

~ Selamat Hari Raya Aidiladha ~

Selamat menyambut hari raya aidiladha everyone...!!!!

walaupun raya haji tahun ni saya sambut kat negeri orang (Perlis)..tapi tak pe la.bukan orang lain juga, sambut dengan keluarga angkat kat sana. tak dapat nak balik sebab next week dah nak exam final sem so tak gaduh la nak balik sabah kan...tapi, walaupun sambut kat sini..sambutan tetap MELETUP!!!! mantap giler kot..rasa macam beraya aidilfitri lah pula...(padahal sepatutnya raya aidiladha disambut lebih meriah dari aidilfitri) erm, aidiladha tahun ni rasanya xde lah nak kata beraya sangat but it more to melancong actually..why??? sebab dalam masa 3 hari ni aje saya dah p macam2 tempat.

15 nov 2010 ~ kak Intan ambik saya kat uum nak bawa balik
ke Perlis. konon nak sambut raya aidiladha kat umah mak..masa tu kami je 3 org sekali dengan kak Chik, sebab kami baru nak g ambik Alia esoknya..dia baru balik cuti dari Matrik Arau.

16 nov 2010 ~ after lunch kami terus pecut proton saga kak Intan ke Arau nak g ambik Alia. after that kami balik Santan jap. bersiap nak ambik segala barang nak bawa balik umah mak dan dalam perancangan ke rumah Opah. selepas mendapat persetujuan ramai, kami bertolak ke umah Opah malam tu juga..kami pergi berlima. Saya yg comel, Kak Intan the driver, Kak Chik the sempoi, Alia adik bungsu kak Intan the Broken Radio..huhuhu..and Mak the mother.. ahahahha..xde kejo...

17 nov 2010 ~ Fuh...pagi raya..sedih yg amat-amat bila dengar takbir raya. malam raya tu ade jg dengar tapi sebab umah tu kecoh dengan suara kami berenam termasuk opah, dah semua perempuan ni makin gila2 la kepala kami....dengan mulut opahnya yg xmacam opah hehehe.. tapi, se
riously. sedih kot dengar takbir raya pagi tu..nak kol mak kat sabah takut 'banjir' lak mata ni..last2 mesej je la..huhuhu..sebenarnya dah kol mlm tadi b4 sleep tu pun just nak bgtau kami ke umah opah. dgr sayup2 je takbir tu, dah rasa mcm nk crying, terus cover line cakap psl tiket dgn mak..ceh hipokrit kn..nak nangis tu buat la cara nak nangis..

bergambar bersama family angkat kat perlis. dari kiri ; me, Alia, Kak Intan, Kak Chik. depan ; Opah dan Mak

tapi pengalaman mcm ni bukan selalu nak rasa. ni nsb baik aidiladha, kalau aidilfitri xpayah kata la, rela xkol mak. confirm2 je xmampu nak cover dah. tapi xsangka plak smbutan aidiladha kat sini agak meriah. pagi2 lagi opah dah bising. suh itu lah suh inilah..well..opah..heheh

menu pagi raya tu ialah bihun tom yam by opah and tapai also by opah..and hampir terlupa air oren by kak Chik...hehehe..memang sedap tom yam opah, tapi tapai?? sorry, i xminat opah. just sekadar nak merasa secubit dua tu boleh la kot tahan tapi nak makan banyak..x in lah..

petang tu dalam jam3.3o ptg kami bertolak ke Penang. itupun setelah habis dipujuk la mak tu sebab dia xnak p Penang last2 minit. takut nanti kereta ada problem lah, hujan nanti banjir la...biasalah org tua memang mcm tu. tapi Alia pujuk habis dah mak dia dengan umpan rindu kak Adam ( anak Abg Mie-cucu 1st mak). apalagi, jalan jg la kami ke Penang. dengan melalui Jambatan Pulau Pinang..wahh!! saya pula yg trlebih truja kan sbb xpenang p cmtu lah..hahaha cian budak sabah ni..

erm..teruja tgk ni sebenarnya..tapi pndai cover la beb...1st time p kn.xkn nak tunjuk sgt kot..=)

kami sampai kat Penang lebih kurang jam6PM. erm dah sampai Penang..xjalan g mana2 sgt pun sbb kami bukan p makan angin, nak g melawat besan mak je pun so xpe la..asal sampai kn..lain kli da masa bleh p lagi.. mlm tu lepas p umah Kak Syida, Abg Mie bawa g makan Nasi Kandar..


18 nov 2010 ~ kami bertolak balik ke Perlis jm11AM. tapi sempat singgah melawat saudara mara kat Sg. Petani dan merayau sekali ke Tanjng Dawai. sangat2 best kot..

ptg tu tidur sat kat umah mak ngah, then bertolak balik ptg tu jga. perjalanan agak terganggu sebab hujan lebat kat mana ntah tu...sampai kami terpaksa berhenti sekejap sebab kak Intan the driver tak nampak jalan.. semua muka cuak gile kot time tu..dengan mak yg xsudah2 suh pasang kaset zikir kt radio, Alia yg tiba2 plak kata air naik nk banjir.. yg cool je ialah saya, Kak Chik dan Kak Intan. tenang lah konon padahal, dlm hati cuak jg kot...
tapi lepas dlm 20mnt bhnti, kak Intan decide to drive juga dgn psg emergency-lamp tu utk bntu supaya nampak line putih pmbhagi jln...nasib baik semua ok je..siap bhenti makan kt RFC lagi..heheh

sampai je kat umah, xde lain, suma pakat tidur awal..penat kot..

~ it was my sweet memories for this holiday ~
~ thanks Kak Intan and family ~
~ thank you ALLAH ~

Monday, November 15, 2010

~ Balik Perlis ~

Najwa Nie Yazid sedang menanti ketibaan Kak Intan untuk balik ke Perlis...

huhuhu, looks like i'm gonna celebrate Raya Haji there this year..

but its okay, better than nothing kan..better than i celebrate it alone at kachi..

so, start from today and maybe until 21 Nov i'll out of kachi and also out from facebook's world and also not forgotten..i'm out from updating my blog..

im off for now...or...can i called that as ~ under maintanence ~
huhuhu sound cute..

wait for me..

~ miss u all ~

~ see you ~

~ salam ~

JODOH : Jangan mecari terlalu sempurna..


Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga .........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

~ renungan bersama ~

~ saya tahu awak pun kena tahu ~


Lelaki perlu tahu yang perempuan:

  1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkann ya.

“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Perempuan juga perlu tahu yang lelaki:

  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan

Sumber: Ridzuan Azmi

Sunday, November 14, 2010

awak buat saya keliru...

Ya, awak buat saya semakin keliru.
Awak dah banyak berubah.
mungkin benar ataupun hanya kebetulan,
tapi sejak wujudnya 'dia',
awak semakin jauh...

Adakah hanya saya yang terlebih berfikir,
atau sememangnya saya telah lama kehilangannya.

Kalau itu yang membahagiakan hidupmu,
silakan, saya tidak sama sekali menghalang.
tapi pastikan mulut 'dia' tidak mencanang benda yang tidak sepatutnya,
kerana, jika ia berlaku,
saya akan pastikan dia menyesal merampas awak daripada saya.

cuma jangan sekali-kali awak menipu diri sendiri,
apatah lagi diri ini.
jika awak terlanjur melakukannya,
mohon keampunan selagi hati masih ada.
andai hati sudah remuk,
tiada yang tertinggal,
melainkan penyesalan hingga kepenghujungnya.

berfikirlah secara waras..
buka mata,buka hati..
insyaALLAH jawapan akan menanti anda..

~ dilemma wanita ~

~ You liked me, i loved you. you fell, i caught you.
you left, i still love you. you turned around, i was waiting for you.
You let me down again, now i moving on..~

Thursday, November 11, 2010

kadangkala...

kadang-kadang saya sedar saya sebenarnya sememangnya berlaku dan bercakap kasar dengan sesetengah orang. walaupun sebenarnya saya rasa saya sudah cukup berlembut dengan orang. bukan sebab saya memang kasar atau nakal or what ever people called it tapi mungkin ada orang yang terlalu lembut hati so, when i'm being that kind of me orang akan kata saya cengih and so on. i can accept that. saya sudah lali dengan segala bagai gelaran yang macam tu. dari saya kecil hingga saya sebesar ini saya masih dengar gelaran dan panggilan yang sama. mulut orang kita tak mampu tutup. kalau mulut taper-ware lain lah. so apa yang mampu adalah keeps my mouth shut a.k.a silent.


its okay la. as long as saya tak mencederakan anak orang, saya boleh kata la saya ni tak la teruk sangat kan.tak pernah ada pun lagi kawan rapat saya yang mati dibuli, mati disepak dan segala bagai yang sewaktu dengannya. yang meninggal sebab kemalangan tu memang ada. tapi yang atas sebab saya sendiri, memang tak pernah berlaku lagi.

tapi sebenarnya, yang mana kawan saya yang label saya garang or cengih tu sebenarnya belum menjadi kawan saya yang sebenarnya dalam erti kata lain dia tak faham saya betul-betul lagi. kalau nak tau saya macam mana, kena tunggu akan ada kawan saya yang menjawab, "Najwa? dia garang? xla. sebenarnya dia tu gila-gila sikit je..." jawapan yang ni for sure kawan sejati. sebab jawapan dia memang sebiji macam jawapan kakak saya. so that means dia memang mengenali saya yang sebenarnya. itu pun memang sah kawan yang dah lama sangat kenal pun belum tentu jawab macam tu. tapi untuk 1st perceptions its okay. kesilapan itu dimaafkan..

setakat ni hanya 2 orang saja yang boleh faham saya betul-betul yakni dorang tau nak handle saya. bila saya mengamuk,bila saya marah, bila saya sakit hati tahap nak telan manusia, bila saya merajuk, bila saya sedih, bila saya tension dan segala bagai rasa yang lain.

mereka yang bertuah tu MM dan FS.

MM tu si buah hati pengarang jantung saya. that Y saya terima dia menjadi penghibur hati ketika lara dan penjadi pengarang serta pemilik hati saya... sebab dia sangat memahami. dia tau apa yang saya suka, yang saya benci. apa yang boleh buat saya ketawa, apa yang boleh ubah mood saya 360 darjah sekali gus. dia sangat kenal hati saya. walaupun kadang-kadang kami 'berperang' lah juga macam couples yang lain tapi dia tidak mungkin meleret-leret sampai berbulan lamanya. rasanya 2minggu pun tak pernah cukup. sebab dia tau mengambil hati.

kadang-kadang saya sedar saya sangat selfish bila bersama dengan dia sebab saya tau dia tetap akan bagi saya menang walau apa pun yang berlaku. walaupun dah sah2 saya kalah atau saya salah sekalipun dia memang tetap akan bagi saya yang menang. pasal tu saya sayang dia sangat-sangat. saya faham dia terlalu manjakan saya tapi bila saya tegur, apa yang keluar dari mulut dia, "tak pa la.bagi nie menang pun bie dapat habuan sama. tengok nie senyum tu jadilah. bukan dapat apa pun kalau nak bertekak sampai tak cukup hari tu. bie mau bila nie ada dengan bie, biarlah nie sentiasa senyum. bukan nak menangis or bad mood segala..." saya sangat tersentuh hati bila dia dah mula bercakap lembut macam tu. saya yang tengah merajuk pun terus kelam diam tak berbahasa la gamaknya. thanks sayang u make my day beautifull everytimes we met.

tentang si FS tu pula. saya malas nak ulas lebih2. nanti dia bangga diri. tapi dia memang kawan yang sangat baik. walaupun kami kenal tak de la lama sangat tapi dia cukup baik sebagai seorang kawan. kalau saya tengah ada masalah, tak kira la small ke big dia tetap ada. sebab dengan dia je la pun tempat saya mengadu segala-galanya. nak memaki pun dengan dia, nak ketawa pun dengan dia juga apalagi kalau bab nak mengenakan orang, sah2 la dengan dia. kepala hotak dia tu pun bukannya lurus sangat. tapi cukup lah sekadar dia ada sentiasa bila saya memerlukan seorang teman tempat meluahkan rasa hati. dia faham apa yang buat saya marah, hepi dan segala bagai. memang dia lebih kurang je dengan MM kesayangan saya tu tapi dalam konteks yang lain lah. kasih seorang kekasih dan kasih seorang kawan kan ke jauh bezanya tu...=)

tapi apa-apa pun, saya lebih berterima kasih kepada ALLAH kerana dialah yang menganugerahkan saya orang2 yang hebat cenggitu dalam hidup saya. walaupun MM tu belum tentu menjadi milik saya yang abadi saya cuma mampu berdoa, harapnya biarlah dia yang akan menjadi milik saya dan memiliki saya di dunia. (di akhirat tak tau lagi. kalau saya mampu bersaing dengan jutaan bidadari di syurga tu..insyaALLAH saya bboleh berdamping dengannya) tapi untuk insan yang bergelar FS, dia boleh saja menjadi kawan sejati saya di dunia mahupun di akhirat. sebab dia perempuan juga. tiada halangan langsung hubungan kita FS okay!!

thanks Allah for give them to me.. they made my world colourfull. saya dapat belajar banyak benda hanya dari MM dan FS ni.walaupun yang lain ada, i put 2 of u a step after all my family members. i love both of u so much..

~ semoga hubungan kita diberkati oleh-Nya~

Tuesday, November 9, 2010

bila terasa rindu...

rindu datang lagi kekasih...

(sejak bila aku jadi melampau lentok jiwang cenggitu..?? ignore2..)

tapi betul la..aku dalam kerinduan..(eeewaahhh)

fuhh semangat gilo kot. haru btl la ayt post kli ni...kalau iya la pun nak bg Cg Pohziah Alam terharu pun agak2 la kot...kang sat g kene pelangkung dengan Cg Jaim ke Cg Adzid...huhuhu..

sangat terasa rindu la.. aku rindu sapa ni sebenarnya..?

rndu kampung, rindu rumah, rndu family, rndu B, rndu ank2 buah aku, rndi kawan aku yg senget menget serupa cam aku...pendek kata aku rindu lah kat semua orang...

dahla study week aku bertukar jadi study month..kurangnya asam..tapi nak buat camna..terima je la seadanya..takdir tuhan dah jadik cenggini kan..

tapi yang aku geram, aku dah la tersangat lah boring dah ni..
dah la Stor sukan xbuka..at least ada la juga lazy-bicycle kan aku nak main petang2 ni langsung la pun xde..lazy-bicycle tu aku naik sorang pun boleh jadik je kot aku redah kalau dah nak termuntah hijau sekalipun sebab dah boring sangat...walaupun pada hakikatnya basikal tu kena naik 2org..aku xkisah dah. keboringan aku dah sampai ke petala kelapan dah ni...sikit masa lagi nak bergabung dengan monkey2 yg ada setia kat hutan sintok ni..

kalau hari2 nak menghadap buku and facebook boleh pengsan mampus juga la aku kat sini..
tolong lah yaw..

tiba2 lak terbayang kalaulah aku sefakulti seDPP dgn minah sorang tu, xke nak meletup je DPP aku ni. kepala hotak dia tu bkn bleh pakai sgt..klu aku senget 45 darjah sekalipun, aku berani sure je dia tu lagi sengkek terbaring terus..xmain dah 45 darjah ni...

aku sure2 je dia akn baca punyalah post ni..dia alert sgt la dgn update post aku sejak 2 menjak ni..ade je jiwa2 yg kacau gedik nak mngomen kt post aku hauhuahua....(msti dia terharu baca post ni..patah segala tengkuk leher punya..rahang jatuh la paling kurang pun hahahha..)

dah la aku dalam kegeraman... terasa je nak kuar cari K-box...ade ke kt dekat area2 ni? masalahnya xde kawan je nak kuar.bukan takut tpi safety first (abang aku punya quote tu)
dengan perasaan kuat nak mencari novel ni lagi 1hal..macam xde exam final je rasa...hari2 asyik fikir novel je..mana nak dpt DL cmni...haiyoo2....

tapi berbalik ke agenda asal...(ceh macam tengah meeting persatuan la pula rasa..)
aku memang rindu giler dgn rumah..dgn B aku lagi..hadddoooiiii... kredit Hp dah la nazak nyawa2 berudu..asyik nak advance n minta trnsfer dgn mak je...malu la weh...kot la Bill Gates nk trnfer kredit celcom kat aku stp hari tu lain kes la juga...sabar aje la..tggu la pun birthday aku bulan FEB nanti...itupun kalu dipanjangkan umur...dgr cite Fb pnya apps jangka aku gone tahun depan..xlama lagi dah tu hik3...

apa2 pun....kesabaran anda amatlah dialu-alukan wahai najwa...

~caww luk-see ya ~

Head Girl Vs Natrium Benzoat

" tak habis-habis nak menyusahkan hidup aku kat sini! total peacebuster!! outrageous punya supernatura de sepultura! Amil acetate hydrogen peroxyde! that manusia is good for nothing! Darth Vader yang patut kena pancung je dengan Obi Wan Kenobi! Slaptikus de asbestos!! "

"....Pemusnah Alam ! Perosak langit ke tujuh! Patogen punya creature...!!"

by me : what a words... impressive. dalam umur 15 tahun, she can used the words for her novel. kagum. she might be so educated..

p/s * inilah bala dan bahananya apabila najwa is reading novels again...dia akan mengulas almost half the novel.... najwa u're crazy..

You Gotta Be by Des'ree

lagu ini ditujukan buat kawan2 yang bakal menghadap exam xlama lagi... dedicated by Kurt dan kashi..(sepa mereka ni jgn tnya kt sini but ask me F2F...k)

Listen as your day unfolds
Challenge what the future holds
Try and keep your head up to the sky

Lovers, they may cause you tears
Go ahead release your fears
Stand up and be counted
Don't be ashamed to cry

You gotta be
You gotta be bad, You gotta be bold,
You gotta be wiser,
You gotta be hard,
You gotta be tough,
You gotta be stronger,
You gotta be cool,
You gotta be calm,
You gotta stay together
All i know, all i know, love will save the day

Herald what your mother said
Read the books your father read
Try to solve the puzzles in your own sweet time
Some may have more cash than you
Others take a different view
My oh my,

Don't ask no questions,
It goes on without you
Leaving you behind if you can't stand the pace
The world keeps on spinning
You can't stop it,
If you try to
This time it's danger staring you in the face

"i'll miss this moment. Big Time. Hands down..."~ Addin Shah

by natrium benzoat

You wonder
Is it an angel or yet
Maybe a sweet dream that you can't forget
So close yet far-fetched
Causing you to float on the line
Between reality and fantacy

Haunted the nightmares
Created the ecstasy
Hlovate - oh poisonous honey
Love and hate
Driving me crazy

The poison ivy of Venus
Killing with venom so sweet
You're losing your head
Don't want it yet it keeps haunting
Losing yourself in the suffocating mist
The blind arrows of
Piercing cold ice and warm melting heart
Tearing me apart

Tearing me apart..

Saturday, November 6, 2010

~terkandas-mangsa banjir~

Bila UUM mengumumkan bahawa final exam ditangguhkan. dalam hati memanjatkan doa yang sikit punya tinggi agar flight ke sabah tak terjejas. but then,im checking my portal to see my new exam schedule. SAH!! my flight terjejas. actually im counting to fly back to sabah on 29Nov tapi sebab semua problem ni datang berduyun2, my exam postponed to 12Dis..SHIT!!!! makin lama lah aku duk sini..menyampah gila..

not to blame UUM or anybody because semua ni bencana alam kan. so that i'll take it easily. but, who gonna pay my ticket? saya bukan dari golongan orang berada yang boleh dengan sesenang lenangnya burn my ticket and buy the new one..

what to do..semuanya berserah kepada ALLAH yg esa...

and noe, i'm stuck here.for now, i still have friend with me aina and aisyah. ain is already balik kampung.well org rumah dekat je so anytime boleh blah. so sikit masa lagi mungkin will be alone here. tomorrow aina and aisyah nak balik. sorang ke kuantan and sorang lagi ke penang. so as a sabahan, faham2 aje la..duk kachi diam2 ok..!!

its ok then. i boleh je hidup.as long as bekalan mkanan ada i boleh je.melainkan bekalan makanan tu habis naya la aku. plan nak balik rumah family angkat kat perlis xtau jadi ke tidak sebab tanya kak intan hari tu dorang banjir teruk juga so for this time, stay kachi happily..fuhh hipokrit!

sangat jeles tengok semua orang nak balik rumah tapi nak buat macam mana. faham2 je la kan. kalau org penang and kuantan pun dah macam nak menangis xdapat balik,inikan saya yg duk oversea ni...muka toya je slamber gilerz depan kawan2 dalam hati,fuhh taik kucing betul la..nak menangis aku kol my mum few days before. yg paling xboleh blah, my mum siap tnya lagi, "adik kena hanyut banjir ker x ni?"..cis pn pnya soalan mum aku bgi..klu dah hanyut xdenyer nk post blog mak...lagipun kachi ni ats bukit kot.double bukit lagi...bukit kachi and bukit Blok H huhuhu..

kepada kawan2 yg nak balik, hopefully korang berjaya and selamat sampai ke rumah. doakan aku kat sini tenang aman dan damai sejahtera.

Friday, October 29, 2010

bila HATI berbicara...

hati besar : kamu tidak perlu menjadi orang lain. cubalah untuk menjadi diri anda yang sebenarnya.

hati kecil : tapi, saya takut bila saya menjadi diri saya sendiri, ramai orang yang tidak akan dapat menerima cara saya. jadi macam mana untuk saya kekal menjadi diri saya yang sebenarnya..??

hati besar : kenapa kamu risau? menjadi orang yang berpura2 adalah lebih teruk..

hati kecil : tapi nampaknya, adalah lebih baik untuk saya menjadi orang lain buat sementara waktu.sebabnya, mereka nampaknya sudah selesa dengan diri saya yang baru..

hati besar : apa yang kamu risaukan sebenarnya??

hati kecil : sebenarnya, saya langsung tidak kisah tentang semua itu. tapi masalahnya, saya tidak tahan apabila ada mulut2 sumbang yang mengatakan saya sombong dan sebagainya.saya bukan sombong, tapi mungkin saya boleh katakan yang saya sangat cerewet apabila memilih kawan.

hati besar : kenapa pula kamu cerewet??

hati kecil : sebabnya, ia akan menjadi petunjuk kepada apa yang akan berlaku. oleh itu, kita seharusnya bijak dan pandai memilih kawan. kawan yang ada ketika kita susah dan senang.bukan ada ketika senang dan lesap ketika kita dalam kesusahan.

(bersambung....sebab saya sudah mengantuk..)~caww~

Wednesday, October 27, 2010

::150 Juta::

video

Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”
Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–

saya kenal sayang saya”
Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..


Saturday, October 23, 2010

Sukan Siswi 22.10.2010

penatnya malam tadi...sabar aje lah...

start dari lepas maghrib lagi puteri-puteri DPP Bank rakyat ini bersemangat tunggu kat Cafe konon nak naik bas awal sikit, nak ke stadium lah katakan.kononnye wakil pertandingan senam erobik ni punyalah bersemangat kan...tapi, sebab bas tu lambat sangat sampai, semangat yang pada mulanya agak berkobar-kobar, semakin pudar dimamah masa..(wah,ayat..xbleh blah...) lama kelamaan, semua pun duduk lah melepak kat tepi2 pokok bunga sambil tangkap gambar...

lama sangat xsampai2 juga bas tu...semua pun dah bising kot sebab takut xsempat nak masuk padang.lastly,something unexpected happen. bas yang datang nak kutip kitorang sebiji aje? what the heck ni...agak-agak lah kan nak mengangkut almost 100 students hanya dengan sebiji bas tu aje?biar betul..and i told the 'pakcik bas'..."pakcik, kami ni nak pergi bersenam pakcik.utamakan keselamatn. bukan nak pi ikut done je..."

seriously,kitorang sgan nak naik bas tu bukan sebab malu berhimpit ramai2..xkisah punnak berhimpit, semua pun siswi.siswnye xade..so no hal sangat la..tapi apa yang dirisaukan ialah takut bas tu terbalik masa selekoh ke apa2 coz terlebih muatan..tapi, akhirnya nak xnakkami terpaksa juga naik. TAWAKKAL ILLALLAH...

well,semua sedang menanti ketibaan siswi DPPBANK RAKYAT.masa nak sampai tu tengok semua orang dah get readykat tengah padang..warghhhhhh!!! malu dowh, lambat. ni semua bas punya pasal. sepa ntah yang incharge part pengangkutan..siap la..dia yang bertanggungjawab.

kami sampai aj,memang sah dapat perhatian ramai. dah la baju sikit punya cantik colour biru+oren lagi tu..colourbank rakyat lah katakan..tapi yangpalin xbestnya baju tukena bagi balik dengan alasan dan sebab pengetua DPP xmau biasakan student dengan budaya 'baju subsidi'. ciss..sikit punya taik hidung masin kan. kalau bukan sebab baju, jangan harap la dapat hantar penyertaan senam erobik ni..percaya lah cakap saya. orangnak join pun sebab dapat baju free lah kononnye..kenangan tu yang penting, bukan sebab baju tu cantik or mahal.xper la..ambikla balik.baju reject jer kot..

sangat kelam kabut kot time tu..masuk2 je terus buat line nak ready bersenam..sempat plak berselisih dengan kawan sekelas (fauzan)..rupanya dia pengarah projek sukan siswi ni..cehh, awat xhabaq...patut la dia mai.sepatutnya dia xmai xpa sebab sukan untuk sisiwi ja..

erm..memang agak memenatkan juga aktiviti ni. dah lama xbersenam,malam2 pula ni..heran betul.xpernah dibuat orang. uum je yang buat....ingatkan lepas habis senaan tu boleh la balik, rupanya sambung lagi tengok pertandingan 'cheer-leading'..ntah apa2 lah kan..tahniah la kepada yang menang. yang xmenang, cuba lagi. walhal, dpp kami xhantar wakil pon..nak buat camne, pengetua baru tu ustaz2 sikit. so xmen la join sukan yang menjolok mata camtu..buat segan dpp je..

lepas tu ada lagi la pula persembahan nyanyian daripada artis budaya uum. ntah sape ntah, memang xkenal la..tapi, so far..sedap la juga kan dia nyanyi..lepas bergambar ramai2 kejap, kami pun blah.

naik2 je bas, pck bas tengah dok membebel. dalam hati ' lah, orang tuani dok membebel apa lagi lah..?' risik punya risik, rupanya pengetua p sound dia pasal bawa bas full sangat. ambek hang. tok kami dah marah dah kan. tu la sape suh duk angkut ramai sangat. tapi xboleh juga salahkan pck tu 100%. dia ikut arahan orang atasan dia je.. orang atasan ni la yang sengkek sikit. cian kt pck tu.. sedih sesangat kot dia. sampai tersedu2 bawa bas. sabaq na pck..xpa, tuhan tau pck xsalah. =)

sampai kat dpp,kami apalagi...terus kembali ke bilik masing2 dan tanpa berfikir panjang terus baling kasut ntah ke mana2 kan, yang pasti badan dah penat and lenguh2 so nak baring and.....ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzz...

Wednesday, October 20, 2010

kenapa.....

kenapa mesti jadi begini..???

adakah disebabkan saya yang terlalu mengongkong?
ataupun sebab saya terlalu risau?
ataupun sebab saya terlalu banyak berfikir negatif daripada positif?
ataupun sebab memang dia yang menggangu hubungan orang?
ataupun sebab sememangnya cinta dia sudah berpaling arah???

erm, tapi pokok takkan bergoyang kalau tiada angin yang bertiup kan? but then, im still positive that all this crap is not completely sure. that mean belum tentu berlaku. mungkin saya sahaja yang terlalu berfikir? erm..tapi saya dengan dia tak ada masalah sangat pun? kami okay jer..

i call, dia jawab dengan baik. dia mesej, i reply okay jer.. so where is the problems come from actually? ataupun memang betul that girls saja nak merosakkan hubungan kami..??

it all ????

Kenapa Abang Cintakan Sayang ek???

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata, “Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!”

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminyan. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih lalu berkata kepada isterinya walaupun isterinya masih dalam keadaan koma kerana si suami tahu bahawa isterinya tetap mendengar,

“Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintaimu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati.”

Maka menitis lah air mata si isteri yang masih dalam keadaan koma itu….. 


Cinta sejati tidak bertambah kerana kebaikan dan tidak berkurang kerana kekurangan.....


(shared from : facebook..=)

Friday, October 15, 2010

:: baca novel lagi ::

aku sememangnya antara seorang penggemar novel melayu yang tersangat la 'novelic'...(ada ka perkataan tu?? anggap je la ada k..huhuhu..)..it means tersangat la kaki novel. pantang jumpa novel, mesti kena belek..ada hati nak beli lah tu...

tapi nasib baik juga la kuat lagi iman ni, dapat tahan lagi hati dari membeli semua novel yang terjumpa kat mana2..ntah kenapa, asal nampak novel je, rasa novel tu memanggil2 dan rasa dia cute sesangat...huhu..tolanglah najwa...

novel2 yang ada kat gambar tu adalah antara alternatif yang berjaya dipraktikkan daripada memebeli novel.sebab novel ni kalau dah baca boleh ingat terus jalan cerita, so baca sekali ja.lepas tu simpan buat collection, tu yang 'cik abang' boleh membebel tu...kalau dah pegang dan baca novel, suma keja yang lain tinggal dah, contohnya mesej dengan 'cik abang' tu. mana tak orang tu merajukkan...hehehe..sorry sayang, nak camne..dah hantu novel sangat..

antara novelis yang aku minat, Norhayati Berahim, Aisya Sofea, Anis Ayuni, Hlovate, Aleya Aneesa, Aina Emir, Ramli Awang Murshid, Damya Hana, Sri Diah, Sharifah Abu Salem, Fauziah Ashari dan ramai lagi lah..but this one novelis yang sangat2 diminati and dikagumi. novel dorang ni memang best2..

terlalu banyak novel yang dah baca sampai boleh bertekak dengan member, nak teka watak punya pasal je..payah sungguh la..bukan apa, dah minat. kalau kira nak banding baca novel dengan tengok movie, rela baca novel dari tengok movie. tapi seriously, kalaulah semua novel yang best2 ti difilemkan, for sure filem meletup tahap gaban dowh..kena pula penonton yang kaki novel, hah xtau la.pecah panggung kot..

buat masa ini, baru dengar tentang novel Ombak Rindu karya Fauziah Ashari yang akan difilemkan dan rasanya tak lama lagi akan ditayangkan..teruja nak tengok..harap2 xmengecewakan peminat novel ombak rindu tu...hope sangat maya karin boleh berlakon dengan baik(even tau dia mmg pelakon yg hebat)..terasa macam berat watak Ezzah tu dia nak bawa.. semoga mereka berjaya la..at least watak ezzah dipegang oleh maya. nampak juga la muka tradisional sikit, tapi kalau dia bubuh muka lisa ke, nampak macam xsesuai sebab lisa muka moden sangat...tp xtau lah..mungkin sebab xpernah g tengok lisa berlakon watak anak orang kampung2 sangat kot..anyway best of luck to everyone..

terlupa plak, Lagenda Budak Setan pun macam dari novel juga kan?? erm banyak dah ni..tapi kalau difilemkan lah novel2 macam KAU UNTUKKU, PERGILAH SEPI, BICARA HATI and banyak lagi yang top2 novel tu pastinya meletup2 lah...sebab para pembaca novel pun dah angau baca novel pe lagi tgk movie palk..yg penting pelakonnya sesuai rasanya boleh jer...kita tunggu je la apa yang akan berlaku di kemudian hari..

hopefully, ada diantara para penggiat seni/ director yang terfikir nak buat filem depends on novel yang laris tu..im sure mereka akan menerima feedback yang memberangsangkan...

Friday, October 8, 2010

Sukarnya....

....untuk menahan nafsu amarah...

really, sangat2 lah susah untuk saya menahan nafsu amarah saya terhadap orang lain. actually, itu bukan diri najwa yang sebenar. seorang gadis yang bernama 'najwa' sebenarnya seorang yang lebih senang untuk menyatakan semua isi hatinya kepada umum. ie ; bila saya rasa kurang senang dengan sesuatu perkara, saya suka cakap direct. dari i simpan, buat pekasam dalam hati, lama2 saya yang makan hati sorang2...

kenapa tiba2 bercakap soal hati and marah??

sebab i tengah sakit hati lah. sebab??

1) ada seseorang yang mengganggu my privacy kat FB. excuse me, hello u sape nak sibuk2 kat FB i. sampai nak rosakkan pwd i tu sdh lebih kot...kang aku rosakkan fb hg baru u tau langit tu tggi rendah. apa igt aku ni cetek IT sangat ker.. i boleh jer klu i nak...i je yg malas nk berperang dunia ke3..but, i bg peluang kt u. 1x lagi u buat, hg siap la..mmg hg tggu nk mkn penangan kaki aku la tu jwbnya..aku mmg xckp byk dah lepas ni..

2) ni makhluk mana lah yang datang menyemak kat bilik aku ni. klu duk sekejap tu i xkisah la sgt, masalahnya u dah duduk almost 12hour a day kt bililk i u tau x? boleh rasa tak betapa menyampahnya aku dgn muka2 korang?? i pun need privacy juga. dah lah duk lama, buat bising plak tu...xsedar diri langsung la masyarakat la ni. nak sound xfhm bahasa. nak kata bodoh, masuk u ambik degree plak tu. nak kata muda sgt g, dah nk tua dah umuq tu..apa pnya komuniti la ni..nama je biasa dah duk bilik mcm hostel yg share2 dgn org..3tahun duk kt poli ambik dip, hgpa xbljq ke bnda2 kemanusiaan cmni? jgn sampai aku yg kena ajq plak, nti hg xsempat nk grad lah klu aku yg dok ajq hgpa ilmu kemanusiaan ni..

kwn sorg ni pun xpndai lah nk bg kwn2 hgpa tu fhm..dah kwn hg, hg la yg bg fhm klu depa xfhm cheq oi..klu nak aku yg tlg fhmkan boleh je, tpi kena brsabaq byk la sebab aku nk bg penumbuk sekali sorg satu...supaya lps ni xdok buat hal dah...

aku geram sungguhla kt hgpa ni.. umoq tua bgka dah. tpi xpndai nk hormat org. tp nk kite pggil dia akak. ada hati la plak..klu sekadar beza beberapa bulan je, toksah la.buat penat aku ja...

buat masa ni, itu je la aku nk marah ni...nak marah terus aku xlarat dah. nk exam final dh ni, mls nk buat konflik antarabangsa kt sni..buat susah aku n buang masa je...better stdy drpd dok pikir sal hgpa2 ni..

caw dulu...~#~

Tuesday, October 5, 2010

keserabutan yang agak melampau....


what to do...as a student, we're always busy with assignment, assignment and another assignment. it was a routine.. huh!! but i'm tired already. help me...~huhuhu~

for now, i still have 4 assignment running, a take home quiz and 2 journal to finished. this will make me crazy..oops!! almost forgotten, i'm also waiting for our turn to present the slide of 'Pentadbiran Alam Sekitar'..oh God...

the 4 assignment is ;

1) METODOLOGI PENYEDIAAN PELAN PEMBANGUNAN
2) POLITIK PEMBANGUNAN
3) PEMBIAYAAN PROJEK
4) URBANISASI DAN INDUSTRIALISASI

the very best things is all of it will be submit next week. that is mean, im gonna 'berkampung' kat bilik all the time....except going to classes. wow!! i'm gonna be a great student after this..hahahaah

IT WAS CALLED AS TEKANAN JIWA DAN PERASAN YANG TERLAMPAU....

well dear, your final exam is already come nearer. it will start on 8 nov, 15 nov, 23 nov, 24 nov, 27 nov and the last one is on 28 nov. and after that u'll take a long rest and sleep which is take almost 1 month and a few days. u'll come back to campus on 1 Jan 2011.

wish me luck then...CHAIYOK2!!

Sunday, October 3, 2010

the S - H - A - W - L

erm...sejak dua menjak ni i dah berjinak2 dengan shawl. start from semester kedua saya kat kampus, saya sudah mula mengenali shawl...saja nak try2 pakai. tengok ramai juga kengkawan yang dah pakai so, why not i try juga kan..bukan slalu ...=)

bila dah try, suka lah pula pakai shawl kn..erm...memang payah bila dah jadik camni. so makin bertambah2 lah my shawl collection...i minat green colour tapi my 1st shawl is not green. i pun heran. maybe sebab takut2 lagi nak beli kan so i beli black+white pnya shawl. colour selamat orang kata..natural, bleh pakai dengan kaler pa skalipun kn...

here, ada beberapa gmbar i'm wearing shawl..
this one, im wearing plain blue shawl..but i love another one shawl..of cause green...my favourite one..the most yg i sayang...
ni yg paling cntik and paling i sayang setakat ni...for now, i dah ada almost 20pc of shawl. kira nk tambah lagi tu tpi slow2 la..nti mak i membebel cz i pantang nmpak shawl yg cntik sikit, pasti i akan beli on the dot juga...masalah jg tu hehehe..byk dah lari budget ke shawl ni ja...hehehe

Friday, October 1, 2010

perjalanan yang cukup membosankan... part 2 (final)

macam drama plak main part2 cmni...

erm actually malas nk smbung the story but then i have no idea what to post so just continue where it end before...dot...dot...dot...

flight i sampai ke KL around 11PM..so i guess this is the boring time i have to face because i'm alone..my brother is not around because he is in Kedah finish his AidilFitri holiday at his friend's house..pity him xdapat balik beraya with us..

first of all, i have to find the best port to stay because i want to continue my "sleeping time" yg telah di disturb tadi..dalam hati, " harap2 lah ada kerusi kosong kat depan tu. xkan aku nak duk atas lantai simen yg sejuk membawa maut ni..." selepas mandapat port, i susun lah elok2 my bags.. time tu bru nk terfikir, knplah aku bawa beg banyak sgt.susah nak tinggal.dah la balik sorang2..xpe lah, dah terlajak, dah sampai pun..its ok.now i want to sleep, (again)...=P

ntah aku bangun yg ke berapa kali sebab xselesa.sakit pinggang dowh tidur dalam kedaan duduk ni..leher pun macam nak tercabut.belasah lah, mata aku xtahan mengantuk...actually, tidur sementara my cousin Morina datang nak ambik makanan dia yg dia kirim dgn mak dia dari sabah. dia ni tengah sarat pregnant so ntah apa2 lah yg dia berkenan nak telan so ada la beberapa makanan yg dia 'order' dari sabah. aku jadi postwomen yg xbergaji lah buat sementara waktu..xpa, untuk org pregnant ni, byk pahala membantu kn..hik3...

dia kata nak datang around 1AM. rumah dia xjauh mana pun, kat serdang je pun. so dia pun sampai xlama lepas tu. aku terkejut jg tengok dia bawa perut yang dah besar tu. aku ingatkan kecil lagi perut dia..erm, xlama lagi aku dapat anak buah baru la..
lepas bercerita sekejap, dia minta izin balik. ye la kita faham ibu mengandung xbaik sangat keluar pagi2 buta macam tu. so its ok. and i'm alone again..."Bye Mor. Jalan baik2. kirim salam kat hubby u and family mentua ko k..daa". next time i datang umah u k...

now i'm waiting for Check-in kul 5AM to Alor Setar. huh terasa betapa lamanya masa nak berlalu masa ni..bukan apa, nak g 'ladies' kot..tapi beg tu xberani nak tinggal. walaupun rasanya xde la berharga sangat yang dibawa tu tapi barang kesayangan banyak kot...(especially, my laptop yg tengah meragam rosak tu...). rosak2 pun i bawa juga ke hulur ke hilir.

after check-in kul 5AM tu, terasa terlepas beban sikit. aku dah free sikit nak berjalan. so boleh la p bilik air.yeah!! tu yg penting dulu..after this i'm going to eat. HUNGRY!!! tapi lapar2 pun i belasah KFC juga. dah xtau nak makan apa. actually quite boring with KFC but xde pilihan sgt. McD?? ok jg but i xselalu p McD so xtau nak order apa. kalau ada my sis huda and my Bro wan ok la. dorang ni memang hantu McD. so, faham2 lah kalau dah balik sorang2 tu yerk, KFC pun KFC lah.. belasah je la pa yang ada.xkan nak memilih lagi..xsempat2 kot. aku dah kebulur..

well, at last.....KFC juga yg kena serang kan..what to do....i bukan jenis memilih sangat pun..i jenis telan semua..tengok saiz la bro...hek3...

selepas mengenyangkan diri, i pun pergi window shopping...niat nak cari novel melayu, tpi xde plak.yg bertimbun tu novel org putih. xminat sangat lah..kalau kat KLIA tu ada banyak la juga novel melayu. aku dah boring tahap petala kelapan ni....(wah...ayat pnjam dalam novel HLOVATE tu...) sorry pnjam ayt novel u..xper kot kan...at least, kalau ada novel i xboring la sgt. novel satu2nya benda yang boleh buat i duduk diam xberkutik... see, ayt pun dah ayt novel...

but, hampehnya kedai buku ni..xde 1pun yg terdetik di hati nak beli. novel BI banyak tpi nti la bila balik sabah baru belli, because teringat my sis Liza yang hantu novel BI. boleh belikan dia 1 2 novel..lastly, i ambik keputusan untuk menjalankan my favourite programme iaitu "duduk melepak melihat ragam orang ramai"...yeah!! sometimes its quite fun jg. duduk sesaje and tengok orang lain. banyak ragam manusia di dunia ni.apatah lagi kat Airport coz dah mix dengan malaysian + foreigner...memang best. boleh buat aku senyum + ketawa sendiri. but terfikir juga, kalaulah ada orang yg do the same like i was, and dia tengok kite yg gelakkan org lain, xke kita turut digelakkan?? xmustahil..so berpada2 juga lah nak gelakkan org pun hik3...

lastly, sampai turn i utk fly..xsabar pulak nak jumpa family angkat kat perlis. terasa xsabar jumpa kak intan coz dengar kata she got a very big prob. tp i jer lambat tau.xpe, sampai nti kite korek cerita dgn dia...flight ke alor setar selama 55minit sangat xmemboring kan...because....

this is my first time ever, i langsung xtidur sepanjang flight tu.why?? sebab i got camera on my hand...hehehe itupun kamera yg di'balas' from my sis Huda...(setelah pujuk memujuk dijalankan...)susah jg nak pnjam ni..kak Huda siap offer lagi nak pinjam la ni ka atau nti dia bg duit utk beli sendirian berhad punya...?? lama gak arr aku fikir, but then bila nak bg duit tu yg xcnfirm so i bawa dulu la hik3...cian kak aku..tapi apa2 pun thanks kak bgi pinjam..

sepanjang flight tu mmg i xtidur sebab sibuk nak tangkap gmbar. nasib baik duk tepi tingkap dapat juga nak ambik gambar kat luar. n paling bersyukur xde org duk sebelah aku..xde la i nak segan sgt kn..cuma kt hjg sebelah tu ada sorang pompuan.its ok pompuan jer pun...xmalu lah..lgipun dia tidur memanjang. nk bawa berkenalan pn xmnyempat. duduk jer, dia terus tidur..bahaya gak ar manusia ni..hik3...

antara gmbar i ambik time kat atas kapal...dataran awan yang memukau mata...like it!!

lepas selamat landing kat Lapangan Terbang Kepala Batas, Alor Setar Kedah. i take taxi to kangar.kat sana my sweet kak intan akan tggu. so igtkan murah naik taxi..nak pitam dengar akak yg jaga kaunter tu bagitau harga nak bayar tiket taxi..."RM65 ye dik. ke pekan Kangar kan??" aku dengan muka terkejut beruk time tu ternganga..."RM65?". aku terus tanya time tu juga, ada x pengangkutan lain nak ke kangar? gelengan akak tu menyedihkan aku...nasib baik my father instinct kuat. dia bagi duit lebih. katanya in-case ada masalah i ade duit nak guna. betul2 lah kan. nasib baik ada duit dalam tangan kalu x, xke menangis aku time tu xdapat balik. lepas tu baru la faham, patutla mahal sebab teksi khas utk airport memang macam tu. xpernah la murah kot..

aku takut sebenarnya naik teksi...bukan takut apa, berhati2 je..mana tau kn.hari kita mana kita tau. banyak sangat dah kes melibatkan pemandu teksi. menggeletar juga la kepala lutut nak naik teksi sorang2 ke kangar tu tapi xpe..insyaALLAH xde pape kot. dalam hati, doa mmg banyak arr yang terucap time tu..takut kot..perjalanan jauh kot, kalau dekat tu xkisah la sgt.dah la tempat org, klu sesat pun xtau nak jalan kt mana.

tapi pakcik teksi tu buat i cuak kot. siap bawa lalu jalan short-cut. ALLAH, aku dah cuak kot time tu. duduk kat belakang tu dah xduduk diam dah. pandang sekeliling semacam jer.takut la dia bawa kite lari ke mana2 kan. aku baru terfikir abag aku kat kedah time tu..aku apa lagi, kol lah mesej la abg aku tu.takut kot...cover sgt2 dah tu...hehehe..

tapi ALLAh selamatkan aku. aku selamat sampai juga kat pekan kangar. Thanks pakcik, sorry ek coz salah sangka yg pakcik xbaik. nak buat cmne, jadi org pompuan mmg lah kena jdi prejudis sikit hik3...alhamdulillah juga la..xlama lepas tu kak intan datang mai ambik aku kat stesen teksi.

bersyukur sesangat bila dah nampak kak intan. selagi dia xmai mmg aku xduduk diam. takut lah jalan sorang2.sebelum ni jadi manja, nak juga kena ambik kat airport..hehehe...padan muka hang najwa..

erm..lastly...tersangat lah lega bila sampai umah kak intan, i boleh rehatkan diri yang dah kepenatan menahan ketakutan hanya untuk sampai ke kangar..perlu lebih berdikari ni..ni last sem abg aku kat KL. kak Huda plak dah lama habis. nanti xde dah sesape nak teman aku ke mana2. xpe la..

i balik hari tu 16sept. xsempat nak sambut merdeka kat sabah.kelas buka 18hb.so i pn lepak la kat umah kak intan untuk beberapa hari tu..best juga la..kerja i ialah menghabiskan 2buah novel. yeah..

kak intan hantar balik bukit kachi pada petang 18hb sept dengan ditemani mak and alia. kak chik xikit coz dia p hspital teman kwn dia masuk wad.xpe la..ada mak and alia pun dah ok lah tu..
sampai kachi i akan berdepan dengan rutin seperti biasa as a student kn..so apa lagi.faham2 aja lah...hehehe...

the end...huhuhu


Saturday, September 18, 2010

perjalanan yang cukup membosankan... part 1

erm...kini telah tiba masanya untuk aku kembali ke kampus.

huh! packing my bags is one of the boring things in my life..but what can i do, i have to. if not, should i leave my edu for now? no way. i'm already in my half way of my degree..sayang utk ditinggalkan begitu sahaja. it was not only my future but also my parent, my family.. i have to...

"panggilan terakhir bagi penumpang2 AK5111 ke Kuala Lumpur...bla..bla..bla.."

dgr je final call, aku tgk boarding pass aku...gate: -..aik?? xde gate ker? xper la..bkn aku kisah sgt pun sal gate tu..aku nk tgk seat jer..so..seat:23E..shit!! awat cheq duk tgh2 dunia ni? xper la..blasah la, mls nk fikir dh..

"haiyo, final call sdh.aku mls nak masuk lagi arr..bleh tak aku xyah balik ?"... i'm asking my sister nurhuda who sent me to the airport that day. she just laugh at me.." i understand what u're feeling sis,"she said.

aku, dgn muka toya melangkah masuk ke balai berlepas selepas berpeluk cium n bersalam dengan my sister, kak yong and ummi yang dtg hantar aku that time..aku boring dgn situasi cmni..bkn apa, mls arr nak emo2 ni..aku x blah lgi aku dh homesick, nk wt cm mne...

sdh la 'dia' xdpt nk hantar aku ke airport balik ni..cian kat 'dia'. dia beriya2 nk hntr aku tp nk wat cmne, kak uda aku nk p sama. segan la dia..xper la, maybe lain kali dpt lah dia dtg mai ambk aku.

perjalanan inilah yg sgt membosankan pernah aku lalui.selama aku pi mai pi mai tang tu dri AOR-KUL-BKI, xpernh aku sebosan ni..nk kata psl aku p sorang pun b4 ni pun p sorang jg, slalunya lah..paling kurg ade la jg abg aku teman ker kak huda aku tu ke..xpe la..

sebab aku dah bosan tahap gaban, sepanjang perjalanan 2jam 30minit dari BKI-KUL tu, aku asyik tidur memanjang..ade jg la bgun sat ja pastu smbung tido balik. sampai pramugara tu pun dah tgk semacam. ape xnyer, dah aku tersengguk2 mcm ayam mkn mna xnye...aku mgntuk dowh, ada aku kisah ko tgk skalipun.. bkn laki aku pun hng tu..biaq pi la..

Monday, September 6, 2010

Kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang salah???


memang sakit apabila cinta yang didamba selama ini tidak dihargai oleh insan yang bernama kekasih, apatah lagi bila kita dibuang begitu sahaja tanpa sebarang alasan yang munasabah. tetapi, mungkin itulah suatu petanda baik yang ALLAH beri kepada kita untuk kebaikan diri dan juga kehidupan masa hadapan kita. semua itu takdir yang tidak perlu kita sesali. malah patut kita syukuri kerana yang pasti ALLAH akan gantikan kesakitan itu dengan sesuatu yang lebih manis untuk kita nikmati pada masa depan. semua yang berlaku pasti ada hikmahnya bukan...

bila kita fikir2kan kembali, mengapa semua ini terjadi..?? mungkin disebabkan ;


1) memang ALLAH sengaja buat macam tu. biar kita bertemu dahulu dengan orang yang salah supaya apabila kita sudah bertemu jodoh yang sebenar, ada rasa syukur dalam diri kita terhadap ketentuan-Nya. ia hanyalah untuk menguji diri kita dan mengajar kita erti cinta seorang manusia.


2) memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah dahulu sebelum bertemu jodoh yang sebenar. ALLAH jadikan ini semua untuk menjadikan kita sebagai seorang penilai yang baik. teliti dengan apa yang berlaku dalam kehidupankita selama ini. dapat menilai perkara baik dan buruk.


3) ALLAh sengaja menemukan kita dengan orang salah kerana mahu kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk tuhan yang sentiasa memerlukan pertolongan daripada-Nya walau dalam apa perkara sekalipun.


4) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah dahulu supaya kita mendapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita kelak.


5) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana dia mahu kita sedar bahawa ALLAH MAHA PENGASIH DAN MAHA PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat dan tepat untuk kita jalani kehidupan pada masa hadapan.


6) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana dia mahu kita mengutip pengalaman yang belum tentu semua orang akan mengalaminya selain dapat mendidik hatikita tabah menghadapi segala dugaan jiwa seperti ini.


7) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana ALLAH mahu kita menjadi manusia yang hebat jiwanya.


8) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA yang terbaik hanya ada bersama ALLAH.


9) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar dan kita lebih mengenali bahawa HIDUP TIDAK KEKAL SELAMA-LAMANYA. ia hanya bersifat sementara yang dipinjamkan oleh ALLAH kepada kita untuk memberi kesempatan kepada kita menikmati kehidupan di dunia ini..


wahai sahabat handai yang berada di luar sana yang berasa kecewa dan menderita akibat panahan cinta manusia, ingatlah bahawa kehidupan kita semakin hampir ke penghujungnya. usahlah kita berduka lara kerana cinta yang kecundang kerana hari-hari yang terbuang tidak dapat diganti semula. hari esok pun belum tentu menjadi milik kita. adalah lebih baik kita mencari keredhaan ALLAH daripada terus menangisi sakitnya cinta manusia. sesungguhnya ALLAH mendengar segala rintihan hati kita. tidak perlu malu untuk memohon keampunan dan pertolongan-Nya..ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.



my YS's Links....

klik2lah link2 ini untuk tinjau2 apa yang terdapat didalamnya. manalah tahu kot2 ada yang berkenaan dengan kita. sebab sometimes perkara yang kelihatan remeh dan mudah boleh memberi kesan yang besar dalam kehidupan harian kita sendiri..berfikir bukan hanya untuk kita tetapi juga untuk orang lain. beringat bukan sahaja pada diri sendiri tetapi juga untuk orang lain...

1) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/sextrafficing
2) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/MyConstitution
3) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/leadership-program
4) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/ymag

Thursday, September 2, 2010

for the second time...

this early in the morning (before sahur. 02:16AM) i am watching movies tittled "PS I Love You".

i am so touch with this movies. it is because of the character 'Gerry' the husband of Holly. i wish i could have someone like him who was very romantic person in my life i ever seen. (even it was just an imagination from the author Cecelia Ahern)...

i am always like this. after watching some movies, i will refresh it back and think back. if i were Holly, what will i do? am i doing the same like Holly? or maybe i am choosing the other way of life, i mean to fill the empty space in my life after "he" left....?? cant even imagine it because it was all about our selves. its all about our love, our memories and the most important things is... its all about us. when i said 'us' that will be means the two of us,not anyone of us..

but, to think it back logically, as a human being we just have to accept what have written for us by the almighty,ALLAH. everything already written just depends on us how to make it more interesting and more colourful..its all in our own hand. everybody around is just the supporting cast to help us presenting our best.

everytime i watch this movies, i will cry because, when i try to put my self as Holly, i think i just cannot hold it, cannot face it.i dont think i am that tough. if i were her, maybe i just stay lay down at my beds with crying and finish my time to flashback all the memories we got. for more specific, i just want to wait until my time to be with you there....

but, we have to accept every sudden things in life especially death. i just cannot imagine what is my reaction when i saw someone i love the most was dying in front of my eyes...i just hope that i dont want to face that moment (in terms of my situation) but when i think back, in his side for sure he want to see us for the last time.after he left, he will never see me again. so am i that stupid to make him dissapoint?? no, i am not.

i hope, if one day, i have to face it, i just pray that i will be tough.its ok to cry but not to collapse. i worried if he dissapoint. i dont want to spoilt his last time..

special thanks to Cecelia A. because she made the great novels, it was very cool.

last but not least, YA ALLAH, KAU TABAHKANLAH HATI HAMBA MU INI. AMIN...