friendship never end..

pembuka bicara

Saturday, September 18, 2010

perjalanan yang cukup membosankan... part 1

erm...kini telah tiba masanya untuk aku kembali ke kampus.

huh! packing my bags is one of the boring things in my life..but what can i do, i have to. if not, should i leave my edu for now? no way. i'm already in my half way of my degree..sayang utk ditinggalkan begitu sahaja. it was not only my future but also my parent, my family.. i have to...

"panggilan terakhir bagi penumpang2 AK5111 ke Kuala Lumpur...bla..bla..bla.."

dgr je final call, aku tgk boarding pass aku...gate: -..aik?? xde gate ker? xper la..bkn aku kisah sgt pun sal gate tu..aku nk tgk seat jer..so..seat:23E..shit!! awat cheq duk tgh2 dunia ni? xper la..blasah la, mls nk fikir dh..

"haiyo, final call sdh.aku mls nak masuk lagi arr..bleh tak aku xyah balik ?"... i'm asking my sister nurhuda who sent me to the airport that day. she just laugh at me.." i understand what u're feeling sis,"she said.

aku, dgn muka toya melangkah masuk ke balai berlepas selepas berpeluk cium n bersalam dengan my sister, kak yong and ummi yang dtg hantar aku that time..aku boring dgn situasi cmni..bkn apa, mls arr nak emo2 ni..aku x blah lgi aku dh homesick, nk wt cm mne...

sdh la 'dia' xdpt nk hantar aku ke airport balik ni..cian kat 'dia'. dia beriya2 nk hntr aku tp nk wat cmne, kak uda aku nk p sama. segan la dia..xper la, maybe lain kali dpt lah dia dtg mai ambk aku.

perjalanan inilah yg sgt membosankan pernah aku lalui.selama aku pi mai pi mai tang tu dri AOR-KUL-BKI, xpernh aku sebosan ni..nk kata psl aku p sorang pun b4 ni pun p sorang jg, slalunya lah..paling kurg ade la jg abg aku teman ker kak huda aku tu ke..xpe la..

sebab aku dah bosan tahap gaban, sepanjang perjalanan 2jam 30minit dari BKI-KUL tu, aku asyik tidur memanjang..ade jg la bgun sat ja pastu smbung tido balik. sampai pramugara tu pun dah tgk semacam. ape xnyer, dah aku tersengguk2 mcm ayam mkn mna xnye...aku mgntuk dowh, ada aku kisah ko tgk skalipun.. bkn laki aku pun hng tu..biaq pi la..

Monday, September 6, 2010

Kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang salah???


memang sakit apabila cinta yang didamba selama ini tidak dihargai oleh insan yang bernama kekasih, apatah lagi bila kita dibuang begitu sahaja tanpa sebarang alasan yang munasabah. tetapi, mungkin itulah suatu petanda baik yang ALLAH beri kepada kita untuk kebaikan diri dan juga kehidupan masa hadapan kita. semua itu takdir yang tidak perlu kita sesali. malah patut kita syukuri kerana yang pasti ALLAH akan gantikan kesakitan itu dengan sesuatu yang lebih manis untuk kita nikmati pada masa depan. semua yang berlaku pasti ada hikmahnya bukan...

bila kita fikir2kan kembali, mengapa semua ini terjadi..?? mungkin disebabkan ;


1) memang ALLAH sengaja buat macam tu. biar kita bertemu dahulu dengan orang yang salah supaya apabila kita sudah bertemu jodoh yang sebenar, ada rasa syukur dalam diri kita terhadap ketentuan-Nya. ia hanyalah untuk menguji diri kita dan mengajar kita erti cinta seorang manusia.


2) memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah dahulu sebelum bertemu jodoh yang sebenar. ALLAH jadikan ini semua untuk menjadikan kita sebagai seorang penilai yang baik. teliti dengan apa yang berlaku dalam kehidupankita selama ini. dapat menilai perkara baik dan buruk.


3) ALLAh sengaja menemukan kita dengan orang salah kerana mahu kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk tuhan yang sentiasa memerlukan pertolongan daripada-Nya walau dalam apa perkara sekalipun.


4) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah dahulu supaya kita mendapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita kelak.


5) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana dia mahu kita sedar bahawa ALLAH MAHA PENGASIH DAN MAHA PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat dan tepat untuk kita jalani kehidupan pada masa hadapan.


6) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana dia mahu kita mengutip pengalaman yang belum tentu semua orang akan mengalaminya selain dapat mendidik hatikita tabah menghadapi segala dugaan jiwa seperti ini.


7) ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah kerana ALLAH mahu kita menjadi manusia yang hebat jiwanya.


8) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA yang terbaik hanya ada bersama ALLAH.


9) ALLAH memang sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar dan kita lebih mengenali bahawa HIDUP TIDAK KEKAL SELAMA-LAMANYA. ia hanya bersifat sementara yang dipinjamkan oleh ALLAH kepada kita untuk memberi kesempatan kepada kita menikmati kehidupan di dunia ini..


wahai sahabat handai yang berada di luar sana yang berasa kecewa dan menderita akibat panahan cinta manusia, ingatlah bahawa kehidupan kita semakin hampir ke penghujungnya. usahlah kita berduka lara kerana cinta yang kecundang kerana hari-hari yang terbuang tidak dapat diganti semula. hari esok pun belum tentu menjadi milik kita. adalah lebih baik kita mencari keredhaan ALLAH daripada terus menangisi sakitnya cinta manusia. sesungguhnya ALLAH mendengar segala rintihan hati kita. tidak perlu malu untuk memohon keampunan dan pertolongan-Nya..ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.



my YS's Links....

klik2lah link2 ini untuk tinjau2 apa yang terdapat didalamnya. manalah tahu kot2 ada yang berkenaan dengan kita. sebab sometimes perkara yang kelihatan remeh dan mudah boleh memberi kesan yang besar dalam kehidupan harian kita sendiri..berfikir bukan hanya untuk kita tetapi juga untuk orang lain. beringat bukan sahaja pada diri sendiri tetapi juga untuk orang lain...

1) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/sextrafficing
2) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/MyConstitution
3) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/leadership-program
4) http://malaysia.youthsays.com/najwanie/ymag

Thursday, September 2, 2010

for the second time...

this early in the morning (before sahur. 02:16AM) i am watching movies tittled "PS I Love You".

i am so touch with this movies. it is because of the character 'Gerry' the husband of Holly. i wish i could have someone like him who was very romantic person in my life i ever seen. (even it was just an imagination from the author Cecelia Ahern)...

i am always like this. after watching some movies, i will refresh it back and think back. if i were Holly, what will i do? am i doing the same like Holly? or maybe i am choosing the other way of life, i mean to fill the empty space in my life after "he" left....?? cant even imagine it because it was all about our selves. its all about our love, our memories and the most important things is... its all about us. when i said 'us' that will be means the two of us,not anyone of us..

but, to think it back logically, as a human being we just have to accept what have written for us by the almighty,ALLAH. everything already written just depends on us how to make it more interesting and more colourful..its all in our own hand. everybody around is just the supporting cast to help us presenting our best.

everytime i watch this movies, i will cry because, when i try to put my self as Holly, i think i just cannot hold it, cannot face it.i dont think i am that tough. if i were her, maybe i just stay lay down at my beds with crying and finish my time to flashback all the memories we got. for more specific, i just want to wait until my time to be with you there....

but, we have to accept every sudden things in life especially death. i just cannot imagine what is my reaction when i saw someone i love the most was dying in front of my eyes...i just hope that i dont want to face that moment (in terms of my situation) but when i think back, in his side for sure he want to see us for the last time.after he left, he will never see me again. so am i that stupid to make him dissapoint?? no, i am not.

i hope, if one day, i have to face it, i just pray that i will be tough.its ok to cry but not to collapse. i worried if he dissapoint. i dont want to spoilt his last time..

special thanks to Cecelia A. because she made the great novels, it was very cool.

last but not least, YA ALLAH, KAU TABAHKANLAH HATI HAMBA MU INI. AMIN...