friendship never end..

pembuka bicara

Tuesday, February 15, 2011

~ French and Spanish ~


Malam ini saja saya dah start learn 2 bahasa,
which is French and Spanish..
even baru start Level 1 but i dah cukup berpuas hati..
sekarang dah habis Unit 1 for both language..

my Spanish test result is more higher than my French..
mungkin sebab Spanish mudah sikit berbanding French..
French tu, nak pengsan berbelit lidah anak tekak dan segala bagai kot nak sebut punya pasal aje..at least Spanish xla serumit itu...
i got 89% for my French and 93% for Spanish..ok la tu..

lagipun, i study free je by online..
i study pun sebab nak tambah pengetahuan bahasa je..

lagipun jeles kot tengok member2 lain belajar bahasa sebab dorg ada paper wajib bahasa untuk 2sem, i xade. so i kena lah study sendiri kan..=)

b4 ni dah pernah try guna livemocha.com ni..
i tau pasal ni pun dari my sister. dia suka benda2 camni.

so bila i dah tau, kira pengetahuan la tu kan. pa lagi try la.
b4 ni i study Korean, tapi terlupa lah pula email yg mana 1.
sape suh buat email banyak sangat kan. kesudahannya guna email baru..
baru dapat reg baru guna acc email yg baru..


i offer kat member2 yg study French kat kolej ni, tapi dorg mcm xberminat je.
i bagitau sebab nak mudahkan lagi kerja revision dorg kan.
i yg xambil paper wajib tu study advanced giler je kot, siap ada video dialog lagi..
memang best la...rajin la pula i study bahasa kan..he3..

apa nak dikesah? ilmu juga kan..

tapi, seriously...nak sebut perkataan French memang teramat2 lah susah..
nak i cakap sikit French yg i baru jer study?
Bonjour. Je m'appelle Najwa.

ehehe..ok la tu..maknanya, Hello, i called as Najwa.
xtau kenapa translation dia bukan My name is Najwa..tapi yg pasti macam tu la struktur ayat translation French tu..tapi walaupun agak susah, sedap juga dgr bunyi French ni..
nak dengar Spanich pula?

Buenas dias..
sikit je la kan..tu maknanya Good Morning..=)
terujanya i nak resume Unit 2...


sesape yg berminat nak try boleh la try..kalau yg dah tau tu bagusla.
sesape rasa nak cuba, klik ni LIVEMOCHA.COM

cubalah..best!!..

0 sharing is caring,caring is loving: