friendship never end..

pembuka bicara

Friday, February 4, 2011

nak bagi nama apa ya??



terbaca one of other blogger post just now..
he talk something about babies name..
that post make me smile anyway..
sebab, apa yg dia cuba sampaikan ada benarnya...

nowadays, nama budak2 ni semakin canggih..
sometimes, i sampai terbeliak ternganga dengar nama budak2 ni..
sebab canggih yg amat2 sangat...
nama i pun dah kira moden dah,
ini kan pula nama budak2 zaman sekarang ni..
kalau zaman i 80-an tu dah canggih, yg sekarang macam mana plak?
5 or 10 tahun akan datang lagi la xtau nama budak2 ni jadi apa..

walaupun ada segelintir masyarakat yg still stick with 'old-name' tapi berapa sangat la berbanding masyarakat yg mementingkan ke'glamour'an nama anak mereka..

sebagai contoh, nama saya Najwa Syahida Binti Yazid..kira ok dah tu..
macam2 nak moden dah kan hehehe..
up sikit, i bagi nama anak saudara i plak (daughter kazen i),
Mia Qaisara Afrina binti Mohd Afzanizam...
amacam, canggih tak? nak bagi islamic sikit lagi..i bagi nama anak saudara i lagi sorang,
Afaf Sakinah Najibah binti Mohd Saufy..hehehe...
still islamic but too long kan..
habis putus nafas bakal suami budak2 ni time akad nikah nanti..hehehe

itu kira ok lagi tu..nampak sikit anak melayu..
ada orang sanggup bubuh nama ntah ape2 sebab nak bagi nama sebiji macam artis lah tokoh itu ini la dan segala bagai lagi..dengar pun macam dah bukan nama org...
kalau muslim kira ok lagi la namanya tu..kalau non-m lagi xterkata..
i have many of kazen-mazen yg nama secanggih2 alam...
nak tau?
Princess Neffetiti Cleopatra, Dellinia Heavenly Elliptica..
hah, ambik hang..giler punya nama..hebat yg amat tu..
yg bukan keturunan princess pun jd juga princes..
ni terlebih tgk barbie ke ape? hehehe
(sorry aunty, i mention ur daughter name..=P)
tapi dimaafkan la kot kalau non-m..dorang xde hal sangat sal nama2 ni kan..

i xpasti sama ada tau x hadis yg mengatakan something about named our child..
kalau xsilap ada..and it says about panggil & namakan anak2 dengan nama yg baik2 dan bermakna supaya di kemudian hari, anak tersebut akan menjadi semulia nama yg diberi..
as Hafizah = seorang penghafaz..
(so that means yg later tht child akan menjadi seorang penghafaz ilmu yg baik..maybe..)
sebab, kan selalu org kata kalau sebut2 selalu nanti jadi betul2...
same as name..kalau kita dah panggil dia nama elok2 last2 jadi elok jg budak tu..ye kan..? he3

tapi sekarang, ada x org ambik kesah tentang hal macam ni...?
kalau ada pun pasti xramai..
and kalau ramai pun, jenuh nak bergaduh berperang dengan semua org psl nak bagi nama kat anak je kan..hehehe...
1 lagi tabiat org skg ni rasanya suka nak gabung2 nama..
gabung nama mak + pak = nama ank..
cth : nama mak = Rosmah
nama pak = Norman
nama anak jdi ~ R N Normah~ ..
cian kat anak, nama xde makna..hehehe..

so, fikir2kan lah ye..
mmg nama anak tu penting sebab kita nak pnggil dia seumur hidup mcm tu..
xkan sanggup nak bubuh nama Shahrukh Khan semata2 kita minat artis tu.. padahal Shahrukh tu xkenal pun kita..so buat rugi je..btl x?

~ post ni sekadar perkongsian ~
~ jgn ada yg terkecil hati or tersentap k ~

~ i bercadang nak bagi nama anak i pendek2 je ~
@>>------




5 sharing is caring,caring is loving:

FS Fa said...

saya suka nama saya..hihi..
biarpun mcm nda ngam dgn kegilaan yg saya ada..hihihih

Najwa_Nie said...

nama murni ko dpt pok jgn ko xsuka..

FS Fa said...

suka bah..name from God...

Najwa_Nie said...

tau xpe..pembuka segala surah lgi tu..

FS Fa said...

paling saya bangga d dunia..hihi