friendship never end..

pembuka bicara

Sunday, March 20, 2011

Ko rasa????

salam..bertemu lagi sekali...hehehe

sekarang ni nak bercerita tentang bahasa..boleh??

bahasa apa?


kita ada banyak sangat bahasa...
bahasa ibunda, bahasa rasmi, bahasa kebangsaan..erk?? macam sama je maksudnye tu..=)

bahasa asing, bahasa bahasa dan bahasa-bahasa yang lain..(look odd disitu..)

tak pe la, tak kisah bahasa apa pun..
tapi bahasa yang paling penting bahasa English..a.k.a BI la senang citer..
kenapa ek??


1. maybe permintaan pasaran kerja..standard la kan


2. teknologi semakin menggila..eg.komputer-pernah jumpa komputer sistem dia guna BM ke? kalau ada bagitau, nak beli sebiji utk kegunaan my mummy and my daddy kat umah..hehehe

3. memang pengaruh org putih ni besar sangat..sampai serba serbi pun Bi juga..

dan sekarang ni ditambah lagi satu bahasa yang dikatakan semakin penting...
iaitu ---->> bahasa mandarin..

kalau perasan lah kan, kalau xperasan cuba belek2 kat paper bahagian vacancy,
mesti ada punya..tertulis..
"...fasih berbahasa inggeris dan mandarin"

paling tidak pun...iklan akan tulis...
"...pemohon yang fasih berbahasa mandarin akan diberikan keutamaan"

see...??
kalau macam tu, kita kena mahir la kan..

tapi apa masalahnya...??
BI pun tersangkut2 nak bercakap, mandarin apatah lagi..habis hancur segala kan..

but, my personal opinion la kan..(eh, aku cakap BI ek? hehehe..sikit2 je..)
BI ni memang sangat penting..actually kalau difikir2 balik la kan..
sepatutnya BI ni kita dah pass lama dah kan tapi kenapa masih xfluent2 lagi sam
pai dah tua bangka pun..(bukan utk semua org k, segelintir..even boleh tahan ramai juga melayu yg dah cakap org putih ni berabuk bagai tau..kalau xnampak muka dah macam org putih betul..hehehe)..
sebabnya, kalau kat malaysia ni je, kita belajar BI ni sikit punya lama la kan..

start dari skolah rendah g dah study cakap BI..
rasanya kita bukan xpandai kot..tapi lebih kepada masalah 'mind-set'
kalau kita study something..apa2 pun lah, xkira bahasa atau pun math ke..kalau sebelum study 'mind-set' dah kata benda ni susah, sure benda tu akan 2x ganda lebih susah..
cuba positif sikit, pasti boleh punya lah..walaupun mugkin akan pandai lambat sikit..

sama macam saya juga..
saya nak kata pandai tu xsangat la..saya sentiasa berada di golongan pertengahan iaitu golongan yang xslow learner sangat n xlah terer sangat..
so berkaitan dgn BI ni..saya segan sikit sebab dikelilingi dgn org yang memang ada gaya terer la kan..(gaya je, yg lain xtau g..hehehe)

so, saya cenderung utk xmggunakan BI selalu2 sangat..segan punya passl..
tapi sejak dua menjak ni..(sejak masuk U, hehehe)
saya cuba utk xmalu sangat..belasah la grammar tunggang langgang pun..as long as org lain boleh faham apa yg kita nak cakap..that will be okay for me..=P
so, saya mula mix penggunaan bahasa harian saya..BM+BI..hehhee

memang berterabur..tapi lama kelamaan, kita dapat confident utk guna lebih kerap..
so, skg ni, i dah xsegan silu nak guna BI..even grammar ntah ke mana..at least kite berani mencuba..compared dgn org lain yg langsung2 xnak cuba..btl x?
tapi, mandarin i faham sikit2 je..nak cakap setakat 2 3 perkataan boleh la hehehe.

so, selamat mencuba tips yg ntah berkesan ataupun x..hehehe
just nak share something..


"Sharing is caring, caring is loving"

see you guys..

2 sharing is caring,caring is loving:

samizul.net said...

Menarik tip ni.. d(^^,)

Senior lemah dalam bahasa, kecuali BM rasanya, ngeh3. Bayangkan, bahasa ibunda pun tersangatlah teruk. Bahasa Orang Sungai n Suluk. Hua2..

Bagi senior, penggunaan BM+BI tu kena sangat dikurangkan melainkan di situasi khas macam masa kelas. Sebabnya, atas alasan ni lah ramai yg berbahasa rojak di sini sana.

Kalau guna BI, gunalah BI sepenuhnya atau paling kurang, penuh bagi satu ayat.

Pernah dengar orang cakap BI ada campur2 bahasa lain? Kesianlah BM. Begitu juga dengan bahasa ibunda.. Kalau mahir, amal, cakap n promo lah selalu.. Senior mau camtu tapi bab bahasa selain BM, memang senior saaangattt lembab... ^^,

Najwa_Nie said...

wahaha...abg senior aku sdh mula mgomen disini..malu3...hehehe

xpa, sharing is caring kan..

bkn sgja mo di mix tu sbnarnya, tapi disebabkan blum terer lagi tu la jln plg selamat kononnya..hehehe

insyaALLAH, kalo sudah terer, berabuk la ni ber'speaking'..(skali lagi BI telah diberi imbuham BM hahaha)

anyway..thanks =)