friendship never end..

pembuka bicara

Sunday, November 15, 2009

to be continue...

well the real story is..???jap2..sblum tu nak tnya sikit...sepa pernah jalan kaki dari changlun ke jitra?? da sesape yg pernah buat rekod tu tak??

anyway..apa2 pun kmi dah buat..huahauhua....kami tu ialah..(me, A,A and another A..)..that mean kwn saya buat rekod tu suma nama A saya sorang jer sesat N...

tp utk men'details' kan lgi that story cannotlah..nti my friends the triples A tu xtau nak letak muka ktne..so abaikan..just to know yg kitorang dah buat keja giler jln kaki from changlun ke jitra...awesome right..??..then...congrates us..hihihi...

boring..

Thursday, October 8, 2009

apa dah jadik ni???

hahaahahaha...benarkan saya gelak dulu b4 nk mulakan citer ni..

bukan per kan citer ni betul2 buatkan hati saya geli tau daq...

nak tau sal per??? keep reading this post...

Monday, July 20, 2009

any ideas...???

kelas bahasa melayu pengurusan pnya assgmnt ni wat sakit otak skit lah..
kitorang kena suh buat 1 kempen something about bahasa and budaya yang bertemakan "indah bahasa bersulam budaya" perggh..ape benda ni..otak tgh beku nk mampus kena plak buat kempen..any ideas can help me??

1 benda dlm otak saya is 'mix'kan bahasa and budaya in 1.something like tarian tradisional kaum. bcoz tarian ofcoz with song kan..so the song must be 1 of their culture kan?? boleh ker mcm tu?

agak2 korg ader idea lain tak? is anyone can help me? my beloved and sweet sister, how about u? but u r busy right now with your exam right...its ok..

my sweet fren shikin? u must be the one can give me the idea..hehehe..please lah..otak beku ni...

Saturday, July 4, 2009

BDM..

BDM..stand for bachelor of development management..

in this sem,i hve to stdy about teori pembangunan dunia ketiga, pengantar sosiologi, bahasa melayu pengurusan,kenegaraan malaysia n some classes in english..i wish i can stay dengan aman with this course coz i dont like to change it or somrthing just wish that i can study it enjoyly..(boleh guna ker ayt ni.. hahaha).

saya pun kurang arif kos ni tp dh dpt kn so kiter terima dgn hati yg terbuka ja lah...

insyaALLAH...

k see you..

makmal komputer blok F

Monday, June 22, 2009

New Life...

Universiti Utara Malaysia, UUM Sintok, Kedah.

Beberapa hari lagi saya akan berlepas ke sintok untuk meneruskan perjuangan yg belum selesai hehehe..wat per? smbung stdy lar...

kos?? Kosmetik..hehehe xder lah. Saya bakal menjadi siswi UUM COLGIS..per tu? UUM College of Law,Government and International Studies.. course? Bachelor of Development Management.. ntah apa tu,saya pun xpasti hahahaha..its ok yg penting kiter study bebaik kt sana.apa kos tu xder lah mnjadi mslah sgt kn..

so, say chaiyo2x to me ok...

by now, i have to work hard.dh byk menghabiskan duit mak bapa ni smbung stdy ke sana. kena plak kt sintok, jamm jap kepala hotak aku ni...its ok then just keep it real hahaha..

ok lah tgh sbuk2 buat prsiapan ni pun saya mnyembat jap ke cc( nti mulut mak aku bising potpet2x coz lum ready suma ank dara dia sbuk nk ke cc..),xpa kn..ok caw dlu byk benda nk kena settle ni..see ya..daa..

Friday, June 19, 2009

ermmm...another story about that s***y girl...

not my habit to talk about some1 that i hate very very very and very much...(memang kesian sangatlah manusia ni when i hate her that much..) the question is....adakah saya terlalu kejam?? im not actually..kalau saya sememangnya 'that' kejam,xdanya orang yang nak mengambil me as their BEST FRIEND....but still ada yang anggap myself nice so that mean im not 'that' kejam, right?? he3.

walaupun i can say that im a bit 'jahat' than the others ( actually not jahat but kasar n tegas..kono lah..) but i can consider to other people....kiranya boleh bertolak ansur n saya x suka menyakitkan hati org lain( kalau org tu sememangnya baik dgn saya lah tp kalau dia buat 'hal' completely i will do more ' jahat' than anybody..) selalu dalam semua perkara, seboleh2nya saya akan dahulukan org lain berbanding diri sendiri.saya xnak lah berkira sgt but when something mengganggu ketenteraman awam saya ni...erm just wait n see what i would do with 'org tu'...

nak di jadikan story, 'she' make me feel so ' sakit hati'... why? susah mo explain lah... i cant explain 'that' situation but i can story kembali the things..

1 day (yesterday night)..saya rasa sgt kecewa dgn apa yg berlaku...apa yg dia buat dgn ummi..
sgt tidak bertimbang rasa, i can say it ' b****b'...

mmg dari awl kehadiran dia di sini sdh saya jangkakan yg dia akan buat sesuatu yg x baik. bkn nak buruk sangka tp dri gaya n cara dia kita dh boleh baca apa yg dia nak.saya fikir saya seorg saja yg perasan rupanya my kazen already realize it b4 me..

dia dh sound awl2 dgn ummi utk jgn bgi muka sgt dgn org tu, but ummi xnak buruk sangka so she just ignore her son warning n advise.dia beranggapan bahawa all the school members n teachers can be trusted but then last night that s***y girl proove that she is an i***t..the i******t people i ever know...

kalau saya yg sebagai ank saudara ummi pun boleh terasa hati dgn apa yg dia buat,pa lagi ummi yg terkena sendiri.saya cuma mampu utk tumpang bersedih n bersimpati dgn apa yg dia buat..(and tumpang mem**i skali..)

but ummi, she just such a nice people i ever see..(actually, a nice majikan). all the employer suppose to thank her very much dgn pertolongan dia buat but all of them such a s****d people..walaupun dgn apa yg c s***y girl tu buat ummi still can accept it with a beautifull smile...
its ok ummi u still have the others who love u very much.sekadar 1org yg merosakkn pndangan mata kita tu kita xrugi apa pun ummi.

kita tengok n lihat if she can handle the tender she got or not dgn cara 'cut line' org tu...

mmg i accept when the others say that bisnes just like that. siapa cepat dia yg dapat tender dulu..yes, i agree with that but she knows who ummi is but then y she do that with ummi..??

kalau ya dia nak jga tender tu, just inform lah. ni, she just keep quite until she got the real result that she confirm got the tender..and yg paling menyakitkn hati, ' dia' dgn happynya bgtau ummi yg dia dpt tender tu?? adakah patut?? she such so s**l... saya xkan rasa geram mcm ni kalau org tu xoffer apa2 lgsung dgn ummi but, org tu sdh offer awl2 lgi dgn ummi tender tu. tp ntah apa yg dia merapu. smpai dia boleh dpt tmpt tu...

4 now, saya msh boleh ttp mulut dri trus mem**i org tu tp kalau saya tau dia dpt tender tu dgn menjual nama ummi, saya xkan maafkan dia smpai bila2...

p/s* sebarang kesilapan grammar x diambil kira buat masa ini tQ..hehehe...
* kebarang ketidakfahaman jga x akn di'peduli'kan skrg..

Tuesday, May 19, 2009

my family...(post ini di'curi dari my sister post haahaha..)

Oh.. saya belum pernah interframe gambar family saya kat sini ek? Ada ka? Belum lagi rasanya... Anyway, post kali ini adalah mengenai keluarga saya, antara anugerah terbest dalam hidupku...
Yang pertamanya ialah... ten tara tara!!! My nenek yang comel!!
Chak!

Inilah nenek kesayangan saya (sebelah mama). Nenek saya bernama Tandahau Binti Limun atau nama Islamnya, Siti Asiah Abdullah. Kami semua panggil nenek. Untuk pengetahuan, keluarga saya panggil nenek dan datuk sebagai nenek lelaki dan nenek perempuan ataupun dalam bahasa Dusun, tinak-inak om taki-aki. Jadi ini adalah gambar nenek perempuan (tinak-inak) saya. Gambar arwah nenek laki ada di rumah, tidak dapat didigitalkan. Tak apalah. Ada nanti saya letakkan, insyaAllah. Nenek saya ni sangat rajin dan tak boleh duduk diam (tak buat kerja). Dia mesti nak buat sesuatu kerja, kalau tak nanti bosan, katanya. Nenek suka berkebun, bermain dengan cicitnya (Hana) dan berjual (sigup + barang runcit). Nenek saya tidak pernah bersekolah, tetapi dia sangat rajin belajar iaitu membaca Iqra' dan membaca bahasa Melayu. Sekarang masih lagi dalam proses belajar. Kalau dulu, nenek langsung tak boleh berbahasa Melayu, tapi sekarang dah terer. Amacam, kiut tak nenek saya?? (^_^).

Seterusnya ialah family saya yang basic (basic???) ~ keluarga asas... Yalah tu kot.. Term-term ni tak reti lah...
Boleh lihat mengikut nama. Yang pertamanya ialah bapa saya (pak). Bapa saya ialah Yazid Bin Durisin atau nama glemer di kalangan orang kampung, Ajid. Bapa saya memang itulah nama asalnya dan nama Islamnya. Bestkan. Kemudian my mama, bernama Lihin Binti Sandayan atau nama Islam, Siti Hanyzza. Nama glemer, Laihin (macam Chinese kan).. Mama dan Bapa saya adalah full-time farmers (petani). Kami ada sawah padi, nak datang?? Jom (^_^).. Tetapi bapa part-time Security Guard (bangunan dekat dengan rumah-lari tak sampai seminit), dan mama part time cooks (kat SMK Arshad). Memang kagum sangat dengan mak dan bapa boleh buat dua kerja (sebab saya pernah try, uhhh penat sesangat!!).

Hobi mak saya ialah membaca buku. Hehe sama macam saya. Eh silap, saya sama macam mak saya. Mak saya suka baca buku-buku cerita, novel dan buku-buku agama. Komik dan majalah??? Tak rasanya... Kadang-kadang kalau saya pergi sawah dengan mak saya, bila senyap je pondok tu maknanya sama ada kami tidur atau kami baca buku. Hahaha... Hobi bapa saya pula... ialah menghasilkan permainan. Apa?? Yup, bapa saya likes making puzzle games. Macam metal puzzle dan wood puzzle. Tapi bapa saya guna bahan terbuanglah, macam paip pvc, manik, besi wayar dan lain-lain. Saya sampai sekarang tak dapat-dapat nak selesaikan kebanyakan puzzle yang bapa saya buat. Kadang-kadang dia suka selesaikan teka silangkata (Bahasa Melayu dan Bahasa Dusun), main Rubic Cube (3 x 3 baru, yang jenis lain belum ada) dan main Sahibba dengan kitorang la. Yang penting, mesti menggunakan minda.

Ni contoh internet, bukan my bapa buat la..
Eh, dah banyak pula cerita mak dan bapa saya. Okey, karang ada merajuk adik beradik.. Adik beradik saya ada 6 orang. Yang sulung ialah kakak saya, Idi atau nama sebenar Norlizah. Dia sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak (bukan kembar 3 ya). Ni kat bawah adalah gambar kahwin. My elder sis sekarang ni fulltime super-housewife. Dia seorang yang versatil. Dia boleh buat banyak kerja (kerja-kerja rumah dan kerja-kerja luar rumah). (?) I mean, dulu dia pernah kerja pengurus R&D, kerani, tutor tuisyen, guru komputer, guru GSTT, GITN Trainer, nursery, tadika dan itulah setakat yang saya ingat. My brother-in-law is Mohd Aqsha (seorang guru kaunselor sekolah) yang saya suka bergaduh kalau kat rumah, haha. Cikgu dengan cikgu memang suka bergaduh. Hobi kakak saya ialah membaca (mostly novels local and international) dan menulis cerita (Oh ya, and we once are bookworms of Harry Potters' Series). Dalam penulisan memang my sis berbakat la bab menulis ni. Dulu masa time dia sekolah menengah, dia hasilkan 'novel buku latihan' (haha). Tapi semua cerita memang best, cuma tak diterbitkan ja. (^_^). Erm... My bro-in-law pula, hobinya banyakkk... Lets say, salah satunya ialah menonton VCD cerita perang dan bisnes. Maybe cita-cita (tak kesampaian dia adalah menjadi seorang tentera dan bisnes man, hehe, eh bukan doktor kah? Erm entah, lupa dah). Oh ya, abang ipar saya ni, salah seorang guru versatil (kalau Dr. Siti tahu, mesti dia suka dengar). Abang ipar saya selain tugas utama dia sebagai kaunselor sekolah, dia juga seorang guru Bahasa Inggeris + Pendidikan Seni, jurulatih hoki, jurulatih tarian, jurulatih BTN, dan penceramah motivasi. Hurm, I warn you, versatile teacher like him will never stay home on weekends. Memang tiap-tiap hujung minggu jalan (ada tugasan lain). Begitulah... Akhirnya saya menjadi tukang cuci kereta saja... Haha, tiadalah... Saya memang suka cuci kereta... (^_^)v.

Comelkan anak buah saya, namanya Hana. Sekarang umurnya 15 bulan, sudah boleh berlari, menyebut 1, 2,3 dan A, B, C (tiga tuh saja), haha. Geramnya tengok muka dia grrr!!

Anak kedua adalah saya yang mana tidak perlu diceritakan kerana saya sudah sedia glemer (hahaha). Anak ketiga adalah my only brother, Wancheliau (nama main bola). Nama sebenar Mohd Ikhwan. Dia sekarang sedang belajar di UniKL-BMI, Gombak. Selalu teman saya jalan-jalan kalau keluar ke KL. Hobinya? Dia suka bercerita, driving dan tidur. Haha. Dia start driving since umurnya 7 tahun (caya tak?). Bapa saya memang trained dia awal-awal. Sebelum lesson driving, dia dapat lesson mengawal kerbau dulu (hehe). Ada satu masa tuh, dia terjatuh dari atas badan kerbau ke leher kerbau dan terpaksalah mengawal kerbau dengan tanduknya (macam stereng motor). Dah lah tuh, nanti ada orang kembang kempis.

Anak keempat ialah the Aunty Muk, Najwa Syahida atau kami biasa panggil dia Adik. However dia lebih nampak kakak dari saya dan kami semualah. Kenapa? Tanya dia sendirilah. Adik saya yang ini baru lepas STPM dan sedang menunggu panggilan-panggilan pulau dari IPT. Hobinya ialah menyelesaikan SUDOKU dan membaca. Dia memang suka numb3rs Matematik dan suka mengajar Math. Dia kini telah mengambil post saya yang lama iaitu sebagai kerani dan guru tuition di Ummi Al-Hidayah Enterprise. Adik saya yang ini anda perlu berhati-hati ketika mendapat tendangan bola darinya kerana tendangannya ala-ala kungfu hustle, yang bukan ditujukan ke pintu gol, tetapi kepada penjaga gol, hahaha.

Anak yang kelima, seorang nurse (misi) kiut dari Kota Belud. Nama sebenar simple, Nadiah, dan dia memang simple orangnya. Dia juga glemer dengan nama Boyo' (hasil idea bernas my brother-in-law). Hobi... Apa hobi ko yok?? Lupa lah.. Dia suka bermain kut? haha.. Dia suka budak-budak, suka mengurus dan kini mungkin sedang menguruskan pesakit-pesakit di Hospital Queen Elizabeth. Dia suka mendengar lagu, mengambil video dan bergambar... Iya kah? Sebab itulah dia ada handphone berkamera berbanding saya handphone background hitam-kuning (^_^). Siapa yang rasa-rasa nak beranak di KK, bolehlah berpeluang disambut kelahiran anaknya oleh adik saya ini.

Lastly, my youngest sister, is Miss Amirah Athirah a.k.a Myro. Dia sedang bertungkus-lumus menelan nota-nota SPMnya kerana tahun ini dia akan menghadapi SPM. Dia mengambil aliran Sains Tulen seperti saya dan Adik. Hobi dia ni adalah belajar bahasa. Sekarang ni, rasanya dah boleh kecek Korean dan tulis Korean sikit-sikit. Kamsahamnida!! Ahnyang-Seyo, apa tah??!! Selain itu dia suka menulis diari dan mengumpul benda yang comel-comel kerana dia (bajet) comel, hahaha. Yang sebenarnya yang paling comel di antara kami semua (sila lihat gambar) ialah individu yang meng'peace' dengan tangan sebelah kanan. Siapa tuh??? Anda pikir la sendiri... Assalamu'alaikum... \(^_^)/

Thank You For Reading

siou kio uda..mmg asanangan oku dot manakau post jun..huahuahua..jangan marah..(??mcm tjuk crta dlm TV jk..)

Friday, May 15, 2009

"I hate to feel like this.." part 2..(boleh pula ada part 2 kn..)

today im hepy when my mood seawal pagi pergi keja sangat baik...im hepi with it...rasa bahagia bcoz dpt senyum dengan ikhlas..almaklum lah hati tengah hepi kn..

tp sekarang,jam menunjukkan pukul 3.57 petang.time2 saya tengah bzy tadi ada seorang hamba ALLAH membuatkan saya menyampah sesangat...dia mngkin pemalas so bila bab menfotostet kertas yg byk(utk budak2 exam sem 1 skul agma rkyt) bgtu dia tension.nk tension apa,bukan dia buat sendiri, mesin tu lgi baik tlg fotocopykn utk dia so xlogik lah nak sakit2 hti kn..suma guru pun buat bnda yg sama xda pun yg merungut sana sini...its depend on us lah nk buat keja ikhlas xikhlas kn...so klu pemalas tu pemalas lah jg.peduli apa aku,jnji my job i buat sehabis baik,okay...

nak memanjang kn lgi cerita ni...tiba2 dgr dia merungut sana sini...last2 saya yng tgh duk diam2 ni yg tension dgr org mengadu merungut sana sini...dlm hati saya dh myumpah2 time tu tp xpa boleh tn lagi ni...tapi saya igt kn dia hentikn lah gaya buruk tu..tp bkn lggi bhenti mkin memuncak pula kegeraman saya yg d smpai thp dewa tu..last2..."ni yang aku panas sgt ni.."

dia sibuk pgl nama saya blik2..igtkn knp rupa2nya paper menyangkut kt mesin tu...so dia yg sepatutnya lelaki boleh lah buat sendiri kn xkn nk suruh org pompuan yg buat pula...memlukan kaum adam pulak tu,sekadar mesin fotocopy nk org pompuan buatkn terukzxxx sgt lah tu...
saya yg geram dgn dia dri td xder nk ckp byk lgi dh yg saya tau selesaikn cpt2 supaya hti saya tenang semula...saya buka mesin tu n tarik kertas yg tersangkut tu slow2...actually saya xtau ape pun sal mesin tu just try buat yg termampu jer.so bila bnda2 mcm tu xkn org lelaki pendek akal sgt tu pn xtau kn...suka hti lah mls nk layan..bila saya buka tempat simpan paper tu rupanya punca kertas tu tersangkut sebab overload sgt kertas kena letak dlm tu...mana xsangkut paper tu klu paper dlm tu nk tebal 2 inci lebih..giler ke aper??agak2 lah wei..tau sgt keja org pemalas.xnak buat keja blik2 utk reload blik paper klu dh hbis kn...teruk..mmg teruk...

bila dh selesai, dgn hti yg geram saya hentak jer pintu bekas paper tu kuat sikit bg dgr 'dia' saya benci selesaikn mslah yg disebabkn oleh org lain...'bukan mslh aku lah tu'...geram lah.....
lepas tu tnpa berkata apa2 saya trs duduk menghadap komputer buat xtau,biar dia fhm saya sakit hati...(thn geram nmpak..)

tu lah saya.walaupun marah tp sometimes saya boleh kawal kemarahan saya.tp ada masa saya akan lepas jg bila mulut xtahan kena sembur juga kemarahan tu sekali sekala biar org lain tau apa kita rasa..klu tidak mesti org akan pijk kita..
drg igt dorg boleh 'pijak' saya ka? walaupun muka mcm slow jer siap ada cermin mata lgi..im not like that..

apa org kata dont judge a book by its cover...betul tu...

interview MedsI

ermmm....nti 21 mei ni saya ada temuduga untuk program pendidikan yang saya pohon melalui UPU...temuduga saya nanti kat Universiti Malaysia Sabah (UMS)...jam 9 pagi...saya mohon UPSI utk kos pendidikan tu..program ijazah sarjana muda pendidikan Bimbingan dan Kaunseling..ceh,boleh ker..?? boleh kot saya kan banyak cakap...(xsemestinya lah najwa..)tp xpa lah try mn yang dpt nti...xsabar nak jd student blik ni...boring dah xbuat apa ni.gatal sdh tangan nk pegang bk n pen2 yg ada....

nanti saya interview kt bilik tutorial 3,sekolah pendidikan dan pembangunan sosial,UMS..kat mana tu?? xtau pun.besarnya UMS tu saya nak cari tempat tu..xpa lah nti saya mnta abg saya hantarkan lah time tu bru senang kn lagipun time tu abg saya dah blik dri KL,cuti sem kan...nak tgk muka abg saya tak??hehehe...


amacam hensem tak??hehehe...

hah...tu lah abg kiter yang diberi nama Mohd. Ikhwan atau dengan nama glamer dia Wancheliau..(mcm nama cina plak kn..) dia nilah buah hati pengarang jantung kami adik beradik..hehehe sebabnyer dia sorang je lah jejaka dlm kami 6 beradik yg lain suma jejaki belaka(gadis lah wei..)..he3....actually klu my twin tu 'ada' so abg ni berteman lah tp takdir dh dia xdpt bersama kiter melalui dugaan hidup ni kn so tgl lah abg sorang jer...

wah..gemuruh lah pulak..walaupun dah byk kli pergi temuduga tp kali ni rasa len pulak...napa ae?? xpa lah perasaan jer kot...kan kan kan....

erm bila saya bgtau ngan kakak saya yg stdy(ambik DPLI) kt UKM sal saya dpt medsi tu.suka lah dia...semangat ni...bkn apa suka dia nk turunkan ilmu.terus lah dia pesan mcm2 tau.baca n hafal PIPP lah,penyata razak lah..byk lagi lah yg dia suruh..terus saya pun.....wah..bknyer nk kena hafal geng...tp xper lah skali ni jer kn so berhempas pulas lah klu nk masuk U kn..malas pun xguna, jalan dh separuh jalan, rugi klu berhenti.skit jer lagi najwa..ko boleh tu..(ceh ada kata2 semangat lagi tau..)ok lah tu...

harap2 temuduga nanti suma berjalan lancar kn..doakan saya ok..daa....

salam

by Najwa Syahida Yazid
office, jam 8.50 pagi
menggunakan PC my kazen
hehehe...


Thursday, May 14, 2009

bila rakan sekerja pentingkan diri....

ermmm...tgk tajuk post macam boring jer kn..what ever.apa yang saya mahu ialah meluahkan rasa skit hati n x puas hti saya ni..

saya sdh mula bekerja sebagai kerani di.....tmpt saya kerja lah kn kt mna lgi...(xpyh sebut lah nama tmpt kan..) bermula bulan disember tahun lepas menggantikan tmpat kakak saya yg jg sebagai kerani kt sana.well saya sdh sedia mklum sbenarnya cara kerja kt sana bcoz tmpt tu mmg sdh xasing lgi pd pngetahuan saya.it was my aunty's company lah...

saya suka kerja ni sbb saya mmg suka bekerja di kelilingi dgn kertas,komputer,calculator, surat mnyurat, akaun simpan kira2, n yng paling best ialah M.O.N.E.Y...well nama pun kerani kn so stiap bulan..(yer ker stp bulan, rasanya spnjg masa pun saya kena trima duit xkira hujung bulan time gji ka atau pun awl bulan n pertengahan bln..) sama saja keadaannya pun...so saya mmg sntiasa kaya sepanjg bulan..(sbabnya ibubapa byr yuran dengan saya kn..)

keadaan itu xmnjadi mslah, i like it...tapi yg mmbuatkn saya skit kepala tu hah..tajuk post kali ni...nak bersuara nk ckp pun ssh bcoz dorang(rakan sekerja tu lah...) kena sound pun xmakan saman.selain saya mengalami sndiri mslah "ragging" coz pekerja baru kan..(walaupun ank buah majikan..)saya kena xtruk sgt coz saya ni mmg jenis yg menjawab bila saya rasa 1 hal tu ada yg xkena so dorang ssh nk buli saya..kena2 pulak ank buah mjikan kn bila2 boleh membuat laporan salah laku pekerja kt sana...

tp yg saya skit hti,kwn saya kena truk skit..well bila tadika ni kn ada ank2 yg kena dijaga smpai lewat ptg.faham2 ja lah ibubapa bekerja kn so pnjagaan entah kemana last2 masuk nursery tau tadika dri pgi smpai ptg lah jwbnya bdk2 tu...so kwn saya ni kira bru jg lah.awl bbrp bulan ja dri saya msuk kerja...dia ni nmpk slow jer so org len(pekerja senior lah..)nmpk dia ni senang sgt dibuli n di'pijak'..pdhal klu nk tgk result SPM n STPM dia...meletup tau,best student pnya result tu dia ada...tp xdpt smbung stdy sbb mak dia xbg stdy jauh2...(ank bongsu kn..ni lah org kmpung ssh jg nk bg fhm mak bapa kn..)so dia keja lah jd guru tadika kt cni...

berbalik pd crta asl,sepatutnya jadual pnjagaan petang ni bergilir2...tp org tu..(kite pgil dia kak Y lah kn...senang skit)..erm c kak Y tu mula lah buat hal..sblum dia kwin tu ok sikit tp lama2 menjadi2 plak tah knp...org yg dah kwin mmg mcm tu ker?? asal dh kwin xboleh nak lepas ke suami tu skjp? eee naik geli, tegak bulu roma saya memikirkan perangai dia tu...tgh2 kerja pun boleh blik rmh kejap.knp suami dia xboleh buat kerja sndri ker? bkn baby2 nk di bgi mndi n mnim susu..(tut...........mcm len plak tu kn...relax lah wei..jgn fikir lain2 tau..)fikir2kn,btl tak ckp saya...

tp cian kt kwn saya tau,sjak Kak Y kwin dia jga petang sorang2.nak xnk saya yg kecian ni p lah tlg2 dia buat apa yg ptut.kena2 pulak ckgu najwa ni garang skit so bdk2 tadika mmg senyap lah ddk diam2 klu dh nmpk batang hidung saya terpacak kt dlm kelas dorang.saya brsuara sikit budak2 dk tegak bulu roma ketakutan.ada yg tiba2 ckap..'cikgu,saya sayang cikgu'..(bodek lah tu,tkut kena marah kn..) saya mcm nk tergelak pun ada masa tu tp kontrol lah imej garang tu kn..ceh..apa yang mampu saya ckp masa tu .."owh ya,erm bgs lah.siapa syg ckgu jgn bising ok..."

bayangkan lh mcm mn kwn saya tu nak buat semua kerja 1org...mna lgi nk jga bdk2(nak urus brg bdk2 sbb klu bdk2 blik beg pakaian, botol susu, tin susu n byk lagi lah kena packing dlm beg dorang nti ada lgi brg yg tgl apa suma ) nk buat susu bdk2, nak mndikn bdk2,pakaikan bju bdk,mop lntai,cuci tnda,bg mkn lagi....hah bayangkan lah klu dia buat 1org.boleh pengsan tau... mmg saya tau dia pnt,that y lah bila dia mnta tlg apa2 saya xkesa sgt nk mnolong.so saya pun jdlah kerani yg flexsible.jap jga bdk jap lari p pejabat bila ada urusan rasmi(layan ibubapa lah..)

sdhnya bdk klu 3 4 org xpa lah jg ni 23 org..masyaALLAH..naik gila layan budak ramai mcm tu 1 org.nk layan perangai bdk yg nakal byk karenah lagi lah jahanam kpla otak kiter...nasib baik jg lah saya ni suka lyn bdk2 skit so yg gud boy n gud girl tu best lah na lyn tp yg BAD2 tu alahai..kiter jerit separuh nk mampus pun dia buat dono ajer...xgerun langsung entah dia fhm ke x kiter mrh kt dia....cian lah kt dia.byk kli dh mngadu kt saya yg kak Y buat dia gtu xtolong pun jga ptg lps tu blik keja pn awl dia yg tpksa keja lbh masa...apa yg mmpu saya ckp ialah S.A.B.A.R lah nti len kli dia akn sedar jg tu..

tp bila dah mkin teruk saya xbole nk tahan mulut ni gatal nk lapor kt UMMI(mck saya tu lah)...so sdh ummi diberitahu tntg perangai dia yg buat tadika n mcm dia yg pnya..so hari tu ummi sound lah cz kedapatan dia blik awl sblum masa blik yg sepatutnya...(padamn muka)...
dia pun terus diberi pilihan sama ada nk tlg jaga ptg atau x so dia pilih utk x so gaji dia kan diPOTONG SEPARUH....bgslah..suka lah kiter....

so skrg walaupun msh dgn perangai dia yg kasar tu,kmi xkesa lah jnji ummi dh tau.so skrg dia dh ada rakan mnjga ptg yg baru.houye...wlaupun bgtu, rkn jga ptg yg bru tu xsihat sgt dia ada pnyakit so slalu xda sbb skit.jd slalunya saya jg lah yg akn dipgil utk tlg dia xpa lah...

tu lah bila dah ada yg pntgkn diri kita skali kena tempiasnya...

so jgn pntingkn diri,fikir dulu yg kita buat tu mnyusahkn org ataupun x...supaya xda org yg skit hati n kita pun bole keja dgn senang hati...
betul tak...hehehe

i got a contact lens...

hahaha i got it 1...hazel plak tu..ok lah juga.beli tu pun bukan untuk mengada2 just wanna try apa rasa pakai kntek lens tu hehehe...lagi pun orang mcm saya ni lah yang sangat sesuai pakai coz kanta tggi sgt kn hehe..kalau pakai spek nampak sangat lah tebalnya cermin mata tu.silap2 boleh digelar ' nerd' lagi...hahaha xnak saya...

erm walaupun hal2 kntek lens ni orang dah tau lama saya tak kisah lah coz terlambat nak try benda tu almaklum lah orang len lagi advance dri saya ni...hehehe...(aduh,syahdunyer..hehehe)..
kira ok apa lastly i got it kn...

first time pakai tu,jari menggeletar tkut nk pkai tp lama2 ok lah jg.skrg ni pn tgh pkai jg ni...best pula lma2 he3..selesa skit kos xberat sgt bnding dgn spek tu rimas n leceh dh nk pakai..ceh yer lah mentang2 dh ada kanta lekap tu kn hehe...

mula2 xberniat pun beli,tp jeles pula bila tgk adik saya yg bru form 5 tu ada kntek lens(wlaupun bkn kntek lens color)..tgk dia pkai senang jer,so saya pun gatal nk beli jg sepasang he3...so alang2 dh beli saya beli yg color hazel pulak...nk pakai yg color blue tau green nmpk sgt lak pula mcm ank mat salleh (wlaupun muka asian..)..last2 kite beli hazel jer xder la ketara sgt pakai kntek lens kn..brown skit he3...

tpi hrga bkn main tau..mgkin sbb knta tggi skit kot tu yg harga pun ikut naik skali...RM75...mahal jga kn..my kazen beli dalam RM45 je..murah RM30 drpd yg saya pnya...xper lah bkn slalu pun kn..he3...yg pnting saya xmenyesal beli benda tu..klu saya mnyesal mgkin lah rasa rugi tp puas hti so no hal lah terbang RM75 tu pun...baki duit gaji hari tu pn ada lgi xhabis pun kite guna...

yg pastinya gaji tuk bln ni saya tggu...bcoz..saya nk beli handphone baru..hu3...hrp2 dpt lah.lama dh nk beli tp msti xdpt cz bdget lari ke tempat lain...byk nk byr tu lah nk byr ni lah..lain lagi kes kwn2 buli saya minta belanja hjung2 bulan..kureng pnya kwn...klu seorang dua sekali xpa.dorang siap bwa geng 5 6 org nk mnta belanja...sabar jer lah...nak xnak kite belanja jg lah dh dtg ramai2 mcm nk kenduri kuar jg lah duit kn cian dh smpai rmai2...actually xkesa pun nk belanja drg bkn slalu pun time2 saya b'duit jer kn...so its ok anda suma dimaafkn..tp igt bila korg gaji siap aku bwa sekampung mkn kt KFC....jahanam duit korg..hahahaha...what ever lah...bukan nk balas dendam tpi saja nk mnyusahkan kwn2 hihihi....

tpi saya xkesa bcoz korang mylovely friends....yng tolong saya yng kiut ni dikala susah n senang..ceh sudah lah ko najwa..merapu jer..k cau....see ya...

Monday, May 11, 2009

top 5 best student STPM result 2008..!!!!

arrgh....sungguh xku sangka ini terjadi...ceh eksen betul hehehehe...tapi betul apa.langsung saya tidak sangka yang nama saya akan tersenarai dalam lima pelajar terbaik STPM 2008 kat sekolah tau...erm syukur alhamdulillah...tuhan kabulkan niat saya sebenarnya..

cakap pasal niat,memang saya sudah berniat untuk buat yang terbaik masa exam stpm hari tu(rasanya semua orang pun nak buat yanng terbaik kan..)...awal2 lagi saya sudah pasang niat supaya nama saya tersenarai dalam list best student tu...(walaupun taklah terbaik sangat).
tapi tidaklah terlalu berharap sangat nanti tidak kesampaian pulak sedih jiwa saya hehehe...xda lah im ok..tapi when my youngerst sister,amirah athirah told me that my name on list,im shocked..(ceh gitu)..(dia pun tak perasan benda tu.dia pun dapat tau dari my kazen yang tinggal kat hostel.my kazen bagitau my sister yang dia nampak nama saya tersenarai dalam top student kat banner yang di gantung dalam dewan sekolah..wah bestnya...

macam mana nak gmbarkan perasaan saya time tu pun susah tau..yang pastinya im happy,a bit sedih and beremosi..bangga and etc...hahahaha..puas hati saya..

the first word yang saya sebut bila tau benda ni is...hah??!! ya? betul bah?? serius ni?? akhirnya...... itulah antara kata2 yang terkeluar dari mulut saya bila dengar benda ni jadi hehehe....

Wednesday, May 6, 2009

i miss them...



hu3..rindu sgt nak tengok citer ni..ade tak sesiapa yg ada movie tu..bglah kt kite...

lagu ni...



lagu ni dh pernah dengar tp rasa mcm biasa ja..tapi lepas Aril af7 nyanyi lagu ni blik rasa mcm sedap pula...he3..xtau knp...mgkin sebab sora aril serak2 skit kot he3...

sometime saya rasa student af ni boleh mempopularkan kembali lagu2 mcm tu..time penyanyi sebenar nyanyi x hits sgt tpi bila sdh dinyanyikan dlm af lagu tu lagi hits plak...kenapa r rasanya...?

saya pun xtau...

Tuesday, April 28, 2009

Jika Benar CINTA..

Baca tajuk pun dah buat saya tersenyum... (adakah tandanya syaitan dah mula pasang perangkap halus for me to fall into mengatakan bahawa cinta itu...erm.. membahagiakan)..

Grrrr...ehek-ehek-ehek uwekk... Haha.. lawak lah bila nak cakap style jiwa-jiwa ni...hehe


Anyway, post kali ini terfikir untuk dicoretkan khas kerana saya telah mendapat panggilan-panggilan cinta (wow)... maksud saya panggilan-panggilan hangit (eh bila masa??) yang sebenarnya panggilan-panggilan permasalahan C.I.N.T.A daripada beberapa orang sahabat karibku... ada yang sedih kerana tidak menjadi cintanya... ada yang gabra bila diapproach oleh si dia (si urang itu)... hmm ambe punya masalah cinta pun tak setel lagi.. sudah menjadi rujukan pula..

Anyway, itu tandanya kita dihargai sebagai tempat meluahkan rasa... Don't worry my friends.. Walaupun saya belum mendapat tittle Puan untuk bercakap mengenai masalah ini... Dan tidak menuntut ilmu pun secara formal mengenai penyakit atau pengubat CINTAng (Cintan di'ganu'kang).. kita sama-sama boleh berkongsi pendapat...


Kenapa saya kata cinta itu penyakit dan pengubat.... Ya CINTA itu penyakit dan CINTA juga pengubat bagi penyakit itu...


Cinta-cinta-cinta...erm... love..luv...ishq..mohabbat...pyaarr...kya hain yeh???!!


Kan tengok..bila orang amatur menulis mengenai cinta, lagi pula dapat orang ganas cam saya... Sorry guys, saya kena pasang sut kalis cinta dulu... complicated gak baju robokop nih...


Okeylah, bila bercakap mengenai perasaan cinta... saya rasa tak perlu untuk saya bagitahu panjang lebar kut bahawa cinta yang paling utama itu apa dia... Kerana kita semua maklum bahawa cinta yang Hakiki dan berkekalan itu hanyalah cinta kepada Allah Tuhan kita yang Esa... (cuma masalah bagi setiap dari kita ialah bagaimana merealisasikan cinta ini)... dan keduanya cinta kepada Rasulullah SAW, Nabi kita... dan bukan cinta kepada keluarga kita... bukan cinta kepada suami kita dan amat bukanlah cinta kepada boyafren dan gofren anda.. (erk apasal tiba-tiba anda? Lu fikir la sendiri.. hehe)...

Saya tak nak ulas yang lain buat masa ini... Nak cerita-cerita pasal yang percintaan untuk loving couple jek.. kerana inilah jenis percintaan yang ditanya oleh sahabat2 saya tersebut..

Anyway, bercakap mengenai cinta dari sudut percintaan loving couple ni... saya suka mengulas dua situasi...

1. Bercinta sebagai percintaan couple yang belum kahwin...

2. Bercinta sebagai suami isteri yang of course la dah kahwin...

Satu (1)

Kalau kita lihat senario percintaan couple belum berkahwin..sangat banyaklah contohnya..

Sangat banyaklah fenomenanya... cerita survival tak survivalnya percintaan tersebut... ada percintaan yang nampak islamik dan ada percintaan yang sipi pun tak nampak islamik.. eh, ada ke percintaan sebelum kahwin dalam Islam??? (Ermmmmmm.....cinta type 2 lah kan?!)

Ada yang bercinta melalui alam maya .. melalui email... sms.. YM.. bermula daripada chatting.. kemudian berbalas nombor telefon dan kemudian bergayutan di pokok Digi Friends & Family... tiang letrik Maxis active10 atau stesen pencawang Celcom Xpax 20 (eh ye ke tuh?)... Paling sinonim mesti ada yang kemudiannya mendapat nama baru yang pelbagai.. kalau lelaki dapat title abang, awak, papa, papa bear, papa polar bear, papa polar bear bebeh (eh over pulak, sorry) dan macam baby boy, abi, hubby, laki aku, balak aku, etc... yang wanita dapat title ayang, adik, honey, hunny, nie, baby, bie, mama, mama bear, mama polar bear, ummi, baby girl dan banyak lagi... setakat ni itulah yang saya survey...

Bila dalam proses percintaan tersebut, saya tidak tahulah apa sebenarnya yang dirasakan... sehingga kalau sedih... sedih memanjang... kalau rindu sikit nak nangis... kalau tak telefon marah... sehingga pernah berlaku kepada sahabat saya (yang lain) dia geram kerana pakwenya tidak mahu melayan panggilannya (berkali-kali mengelak dah 2-3 bulan la kira) setelah mendapat pekerjaan best, rumah best dan kereta best... geram-geram, dia kata dia mahu calarkan kereta pakwenya itu... waduh.. kasian kan keretanya... kok kalau mau dicalarkan, biar dicalarin pakwenya dong... tak pasal-pasal kereta dapat calar sebab marah punya pasal... ini dah macam kes student marah kat cikgu... tapi itu sebab ada perasaan benci... ni ada perasaan sayang pun boleh calar-mencalar juga rupanya??? Kan ke kalau kahwin nanti kereta tu juga duk angkut pengantin??? Confius-confius..

Dan banyak lagi fenomena-fenomena alam yang berlaku... ada yang best dan ada yang tak best.. ada yang berjaya ke jinjang pelamin dan ada yang tidak jadi pelaminnya... (nak tanya, jinjang tu apa ek??)

Dua (2)

Kalau nak bercakap mengenai percintaan suami isteri ni... erm.. ini adalah percintaan yang mendapat pahala. Bila sudah berkahwin maka semuanya yang kita lakukan untuk membahagiakan pasangan adalah mendapat pahala (erm, kecualilah perkara tersebut bertentangan dengan syariat, kalau bertentangan, even membahagiakan ianya dikhuatiri boleh membawa kepada soda eh maksud saya dosa...)...

Percintaan hanya selepas berkahwin memang sukar dan jarang-jarang jumpa kut pada zaman sekarang ini. Maybe kerana orang tidak yakin untuk berkahwin sebelum benar-benar mengenali dan memahami pasangan... erm bakal pasangan hidup lah... Kadang-kadang tu ada yang memang dah kenal pun untuk bertahun-tahun tapi bila nak berkahwin... tidak sure dengan keputusan... mungkin takut tidak serasi dan sebagainya...

Percintaan jenis ini kini sudah ada channelnya yang moden sikit. Kalau ikut channel klasik (bukan klasik.fm).. biasanya akan melalui ahli keluarga masing-masing atau orang tengah dari mana-mana pihak la.. yang sekarang ini, ada channel yang established seperti Unit Baitul Muslim (UBM) yang dianjurkan oleh beberapa organisasi atau pihak for example organisasi suatu laman web atau organisasi jemaah. Basicnya adalah melalui dan mesti ada orang tengah... dan akan melalui proses-proses seperti berkenalan, muhasabah diri, solat istikharah dan kemudian bila sudah jadi (kompom kata orang Sabah).. maka akan dilanjutkan kepada urusan-urusan perjumpaan dengan keluarga kedua belah pihak dan seterusnya urusan walimatul urus...

Ringkas ja lah.. nak cerita panjang takut silap.. Saya pun tak habis proses lagi...

(Gulp (*_*)..erk... maksud saya pemprosesan maklumat dalam minda minda saya...)

Anyway kalau ada tersilap, tolong tegur dan betulkan saya...

Penat la pula cerita panjang-panjang ni...

Jadi Mana Satukah Pilihan Anda?

Buat sahabatku... Bercinta dengan mereka yang 'asing' itu adalah seperti melabur dalam bank... ada risikonya, besar lagi tu... anda mungkin ingin melabur (bercinta), tetapi tidak tahu melabur di mana yang akan mendapat untung (benarkah dia orang yang sesuai untuk anda)... tak tahu nak melabur sikit-sikit (bercinta sebelum kahwin) atau melabur banyak-banyak (hendak berkahwin)... apa-apa pun segala permasalahan penyelesaiannya adalah dengan mengembalikan segala permasalahan dan urusan kepada Allah... Dialah yang menciptakan dan mentakdir CINTA itu buat dirimu...

Jangan terlalu terburu-buru dan jangan terlalu bertangguh-tangguh...

Semoga anda berjumpa dengan CINTA sejati yang membawa kepada CINTA Allah yang hakiki...



Kesimpulannya... pilihlah pelaburan perbankan Islam...

(percintaan melalui perkahwinan)

'Untung selamat-rugi pun selamat'

InsyaALLAH..

Post ini akan disambung lagi..insyaAllah.. yang ini intro saja...


(^_^)

Cinta manusia itu penyakit ~ Cinta Allah la pengubatnya

Cinta dunia itu penyakit ~ Cinta akhirat la penawarnya

Cinta couple itu cari penyakit ~ Cinta berkahwinlah jadi penyelesaiannya..

Berhati-hati di jalan cinta ....

P/s: Melihat kepada isi post ini, mungkin ia akan mengguris hati mereka yang sedang berrcinta dengan type 1. Saya terlebih dulu mohon maaf. Saya tidak berniat untuk meremeh-remehkan perasaan anda, kerana saya tahu perasaan cinta itu fitrah. Tapi apa pun, kita cuba mengkoreksi diri kita. Saya sendiri mempunyai banyak kelemahan, masalah diri di masa silam dan masa kini, kecil dan besar.. Dan sebagainya... Tetapi ingatlah bahawa Allah itu Maha Pengampun kepada hamba-hambaNya yang memohon keampunan.. Dan kita sebagai manusia, kita boleh membuat pilihan mengenai keputusan-keputusan dalam hidup ini atau setidak-tidak mencuba untuk melakukan yang terbaik dalam hidup seharian. Sekiranya kita mahu membina keluarga bahagia yang berlandaskan kepada syariat Islam, sudah tentu prosesnya perlulah juga melalui proses yang diiktiraf syariat Islam. Pada kala ini, bercakap mengenai teori itu mudah, tapi pelaksanaan praktikalnya susah... Saya tahu, saya faham... InsyaAllah.. Cuma kita perlu lebih berusaha dan merefleksi diri dan tindakan kita. Kita tahu kemampuan diri masing-masing, maka teguhlah mempertahankannya. Berkahwinlah bagi mereka yang mampu kerana bersendirian itu payah dan kahwin itu sunnah, tetapi stay singlelah sekiranya anda belum mampu kerana bercouple itu mungkin akan membawa dosa...

setakat ini dulu... mungkin post ini akan ditukarkan kepada post yang lebih serius sekiranya saya merasakan ia terlalu tidak serius.. kita tunggu dan lihat...

Terima Kasih - Thank You- Syukran Jazilan- Pounsikou everyone for reading this post. If you find this post somehow inappropriate in any term "you-like-to-define", kindly specify your suggestions or comments in comments box below.
Manittaba'al Huda Wal 'Inayah Minallahi Ta'ala

Post from my sister Blog...

Saturday, April 25, 2009

Lega sikit..tapi....

date : 25 April 2009
time : 01 : 15 petang
location : D' Internet CC, Pekan Kota Belud.

erm juwa kt CC snbrnya skrg ni...bru 1st time post blog kt CC slalu kt ofis jer..tp xper lah bila lgi nk buang duit on9 kt CC kn...hi3..

B'balik kepada tittle post hari ni, lega lah juwa dh bjya tempuh 3 papers MUET dri awl pgi td.tu pun hmpir2 xsempat.juwa wt lawak hari ni lambat bgun n then lambat msuk dewan exam.btuahnya bdk najwa ni..that me lar...he3..

erm its ok coz msih tselamat lah.paper mula jm 8.00 juwa msuk jm 8.05. kira ok lg lah kn hi3..
erm paper 1st, reading.nsb lah reading klu listening? xka mampus juwa lps tu..TQ ALLAH..

ok lah juga paper tu. (mmg lah ok klu kerja asyik men tembak2 jer kan kah3...) tp kira ok lah kot.

tp yg buatnya juwa skit ati,ader ker ptut time2 tu jga lah perut juwa mnyanyi.mna xnya,lum mkn apa2 dh memecut ke SMK Arshad ambk paper tu..
nsb ko lah juwa..

erm tp wlaupun skit perut lpr juwa thn2 jga...ceh simpati kt dri sndiri ni..hi3..akhirnya abis msa jg..rasa mcm nk tlonjak ja msa tu..yerlah nk mkn kn...tpi 1 hal lgi..mcm mn nk ke kntin erk?? cih last2 juwa xmkn aper2 pun,duk dlm kelas jer tggu paper yg Ke-2 smpai..
kira ok lagiu tu bru jm 10..

paper ke-2 is Writing..ceh ni yg aku leceh ni nk mgarang dlm BI tp xper lah.klu hentam kromo jdik jer lah.asal sedap d dgr tu kira btul jer lah kan.."Ok, time up" tu lah kata2 pngawas exam yg juwa tggu2 nk dgr ni tau.cpt abis cpt lah juwa dpt mkn kn...

tp..ada 1 lgi paper iaitu Listening. ni lagi juwa mnyampah tau.tp nk wt cmner dh mcm tu kn. so dgr2 jer lah solan yg drg nk bg kn.lagi juwa geram,ader ker ptut speker drg rosak msa tu..YA ALLAH..tuhan jer tau juwa geram mcm mn time tu..sdh la juwa tgh lapar nk mampus,speker rosak pulak?buat hal btl lah mcm ni..

dgn prsaan geram tu jg lah juwa selesaikan paper tu.tp susahnyer nk mampus.xdpt nk detect lgsg jwpn soaln tu ape?? ape lgi,keja kite ni b'serah je lah kn ha..nk wt cmner,kalu dh xdpt nk jwb.sdh lah ni kli ke-2 aku ambik MUET ni...klu xnaik Band juga xtau lah..hari tu dpt Band 2 jer.pyh skit lah.juwa pn xpuas ati dpt Band 2..

2 mggu lagi Speaking lgi...huh..pnt lah mcm ni...stp mggu ada exam.hari tu Medsi n Munsyi...
xper lah ni lah khidupan Najwaku syg..bwa2 lah bsabar ok...

ok lah.actually juwa post ni pun lum mkn g tau.he3..xper post dlu bru juwa g mkn.

ok nk caw dah,p isi perut.k daa.see ya..

p/s * klu ade typing error,diam2 je k..

Salam..

Thursday, April 23, 2009

thanks Yanie...



1. yanie bg award ni..so thanks...
2. xtau nk wt per dgn award ni so sepa2 yg nak ambk lah...he3...
3. im still new in blogging ni so x expert sgt dlm bab2 ni,bru nk bljr wt lgi baik..tq..

confius...

erm i'm a bit confius to make a solution wat kind of 'kos' i have to choose...(grammar b'amburan lah juwa...wat ever..) i try to make it in BI lah,baru bljr nk improve BI ha3...sdh tlmbt tp xpa usaha tgga kjyaan..

i want to be a teacher..especially math but i dont think i will further my stdy in that course..my stpm result just ok2 jak so how should i get my dream ar...?? skit kpla ku memikir gini tau..xpa.


a bit upset when my 'prmohonan' to KPLSPM xdpt.i have to merayu blik utk dpt ikt tmdga 4 the second time..1st time thun 2007 hri tu pun xdpt jg...arrg!!!napa xdpt?teruk sgt ka result SPM ku tu??xjg bah...ok jg pun tu...


wlaupun sa sdh ada STPM tp incase klu xdpt p mn2 sngkut jg lah KLPSPM tu,tp alih2nya xjg dpt. pa mcm ni?? its ok lah mgkin bkn rezeki sa kn..we can try next time..


mgkinkah cita2 tu akn terkubur bgtu sahaja?? nobody knows...na tum jano na hum...(sempat lgi msuk hindustan version tu..keh3..)

Tuesday, April 21, 2009

i hate to feel like this...

im tension...y msti wujud 'manusia' yg mcm dia tu?? karang sa mgamuk sepa mo tggung arrgh..!!
Dia dgn sesedap rasa mgata yg perangai sa ni teruk n mncurigakan...can u believe it?? Siot pnya org lah dia ni...jgn suka complen perangai n diri org len klu diri sndri pun tah apa2 jg bah..
tolonglah..sakit atiku yaw...

should i inform who is this mamalia?? i think no need lah cian nti jth air mkanya...so geram lah mcm ni. n i really dont like to rasa mcm ni. i know myself very well lah..wlaupun sometimes i know pa yg sa buat salah n not everyone like it, skurang2nya sa xmyusahkn hidup org lain.sa xkacau hidup org pun.u mamalia dont hve to tell me about myself...who im n wat i have to do with my life..i hve my own choice how to communicate with other people. suka ati sa lah mo pgl surat tu kerts A4 ka srt layang or surt cnta ka..do u have problem with that??is anything wrong with my language??mind your own bisnes lah..

dis mamalia arr..u know,tba2 mnimbulkn rasa xpuas ati dia with my fren that my perangai mcm ni n mcm tu...wat?? who she think she are..?? huh..i really like dis word...yg dia ada ckp lah...
"kmu spatutnya jgn buat mcm tu.kakak fhm pa yg kmu mksdkn..kakak wat research tntg tfsiran mata n cara org bckp slma 7 thun tau.so, kakak tau suma tu.." hahaha...ciannya mamalia ni..

well 4 u mamalia, the 'tfsiran mata n cra org bckp' yg u mksdkn tu called body language...n pity u have to make n finish your reseach about it until 7 year??? my fren did it only in 7 day u know... n i read it in 7 mnt... kesiannya..

u dont have to pretend that u know everything if u dont know any..just trus trng jk lah yg ko xtau ni tnjuk terer lgi.then bla dh kedapatan yg u actually n completely Zero bru mo malu..
memalukn kaum hawa btl lah mamalia 1org ni..

diploma in TESL beholder boleh buat kslhn grammar yg sptutnya dia xboleh salah....bleh pcya ker?? diploma in Law...diploma management...wow byk kn..ptut xsempat kwin smpai tua dlm u stdy jk keja dia ni kali..

well 4 me,she is zero..just tnjuk tembirang yg dia tu tau segala2nya..andu bah cian jg org ni...
less of ksh sayang bh tu lah..wlaupun sa ni just kelulusn STPM jk jgn lah pndg rendah..mntng2 lah dia terer..tembirang bgs klu terer.buat esei BI pun guna copy n paste jk dri cit cat green zone translater..mn mo pcya ada dip in TESL lau mcm tu...

klu ko xpuas ati dgn sa,face to face lah dgn sa ni x,ko b ckp with my fren tu apsl??xde mknenye tau...hah skrg bila sdh malu..bru xmo kuar rmh.well i skong dia word..'krna mulut bdn binasa'.. ada lgi tu smbgan kata2 tu tp lupa dh.do u agree with that?? i agree...

sdh lah mls mo lyn my anger ni..nti meletup siap dia.ini hnyalah luahan perasaan tk melepas skit hati yg kian mggila.sekurang2nya najwa xlepaskn kemarahan kepada sesiapa n xmnimbulkn sebrg mslh serta x m'bsrkn lgi mslh yg ada...ok caw..!!

Friday, March 13, 2009


that me..!!

Amacam ok tak? hahaha..k for your information, my name is Najwa Syahida Binti Yazid. Now im already 20 years old 1 month and 13 days...wah details gitu..

I live in Kg. Tempasuk 2, berhampiran Kompleks Sukan Kota Belud, Sabah di bawah bayu... but now,i stay and menumpang tidur kt bilik my kazen ummu di rumah 78, Fasa 3 , Taman Kuala Menggatal Kota Kinabalu ,Sabah yang msih di bawah bayu..bcoz i was her's ummi punya kerani hihihi...

erm..about my life..i live with 2 elder sist,the only one bro, my twin(is dunia me nehi hain) and another 2 my younger sist, my mum,my dad,my cute grandma,and my anak buah yang cumil named Nur Hanani Humaira...(erm,mengalahkan nama i plak huhu...)


erm..nak citer per lgi erk??...tgh boring and xder idea ni..



tentang diriku lagi...:-

  • really2 love green colour ofcoz
  • pakai kaca mata yg berkanta tinggi...ceh ya lah kali...=)
  • love sports,like badminton,bola tampar and olahraga kot bcoz im a school runner..
  • baru habis STPM..result ok lah juga nasib lulus suma..
  • pakai HP Nokia 3220..antiknya..hahaha tp dpt free tau..
  • 'HIM' was like naib juara AF5...lu pikirlah sendiri..kata nabil lah..
  • dulu saiz kecik tp skrg dh over skit XXL lagi tu...
  • love math..
  • i have 3 rings,1 gelang tangan and 1 necklace..wah gitu..
  • tu jer kot...ada penambahan mengikut peredaran semasa ok...hihihi.

ok kita cerita pasal lain pla..

kenalkan my frenz...


manusia2 yang ada dalam pic tu, dari kiri:
mira,nurul,me (juwa),raeley,arllysha,Yun.Ipa,jatt,Datin Eja.and Erma..

this is some of my frenz,ada lagi yg hilang tah ghaib ke mana tu. time tu baru habis 'buli' junior,orientasi lower 6 SMARD kn..well im the kem kom..hahaha

about my class :-
  • Guru Kelas: Pn. Wan Yusnita Wan Jusoh
  • Ketua Kelas : Shogun Najwa Syahida Yazid (that me)
  • Pen. Ketua Kelas : Kuge Sitti Amirah Aturan
  • Setiausaha : Tairo Jattiyah Main
  • Bendahari : Daimyo Shimpan Fatihah Suliman (my best fren)
The others :
  • Hokage Raeley Kining (the only 1 jejaka)
  • Roju Arllysha Suni
  • Datin Norijah Jilu
  • Datin Nurul Hafizah Maspah
  • Miss Silent Ermawati Andui
  • Daimyo Fudai Siti Aziza Gama
  • Pagal Ladki.. Munirah Abdullah



ipa my best friends...

ok to be continue next time...daa

Monday, February 2, 2009

MY NEW LIFE 2009

02.02.2009
office
Tadika Ummi & SAR Al-Hidayah

hari ni mood biasa2 ja jg.just happy and enjoy with my job.

7.00 pagi-10.30 pagi

Waktu ni ofcoz saya da masuk kerja.office memeng dah buka.so buat lah keja macam besa.key-in data pelajar,buat surat rasmi dan yang paling penting kerja saya ialah mengurus pembayaran bulanan tadika & SAR.

10.30 pagi

erm...masa ni tugas saya berubah sikit.bukan apa,kerani macam saya ni flexsible sikit.kejap urus budak,kejap buat kerja di office...kira ok lah tu.i just love this kind of job.tp penat usah dikata la...
memang penat mo gila la...

saya ditugaskan mengurus 2 orang pelajar,seorang budak tadika dan seorang lagi budak SAR darjah 1.budak lelaki pulak tu...xpa la kecil lagi pun..

masa ni saya kena tukarkan baju dia dari baju sekolah agama p baju sekolah rendah biasa.. then lepas tu,saya kena bgi makan plak budak tu.lepas makan bawa la dia pergi main game kejap di ofis..hihii..teruk juga kan saya ni. ada ka patut bagi budak tu main game...bijak2..

bukan apa,bgi dia main tu pun supaya hilang boring dia sikit sementara menunggu van dia pergi sekolah sampai...so bantai jak lak game tu...

yang tu bru seorang.yang budak tadika ni senang sikit kerja saya,coz saya cuma perlu pastikan budak ni naik van untuk pulang rumah dengan selamat..almaklumlah,dia ni pandai hilang.dah beberapa kali tertinggal van.bila dia lenyap,saya pulak yang kena sound...so dari saya kena sound system problem...baik saya jaga jak budak tu..xda susah mana pun...

11.30 pagi

erm sekarang ni kerja saya mudah sikit coz xda sudah yang mengganggu konsentrasi kerja saya yang banyak bermain dengan kertas,pen,calculator,komputer,telephone,fail and so on...

ok lah sekarang saya banyak kerja i will continue when i free...